Solarni paneli – jih lahko namestimo sami?

Ne glede na to, ali želimo prihraniti denar, preizkušamo svoje spretnosti ali zgolj uživamo v delu z lastnimi rokami – DIY (do it yourself) oz. naredi sam je vsekakor kvalitetno in pogosto preživljanje prostega časa. Sploh v današnjih časih, ko je praktično vse na Youtubu, kjer najdete nasvete in navodila za prav vsako področje, naj bo še tako strokovno.

solarni-paneli-namestitev

In medtem ko je tak princip dela popolnoma dobrodošel za razvijanje ročnih spretnosti, pa mogoče ni ravno dobra ideja, da bi se lotili res prav vsega. Sploh ko gre za večje in težje projekte, ki zahtevajo ogromno teoretičnega in praktičnega znanja.

Vzemite na primer namestitev lastne sončne elektrarne. Medtem ko lahko „naredi si sam“ projekt prihrani kar nekaj denarja v kratkem času, pa je to po drugi strani lahko zelo nevarno za nekoga, ki ni usposobljen strokovnjak s področja sončne energije. Ne samo, da na ta način lahko izgubite garancijo in ta postane neveljavna – tak podvig vas lahko dolgoročno stane več, kot boste kratkoročno prihranili pri namestitvi.

Seveda lahko panele namestite sami, nihče vam tega ne bo preprečil. Pa vendar poglejmo, zakaj priporočamo, da solarni paneli ostanejo v rokah profesionalcev.

Nevarnosti DIY projekta solarne elektrarne

Z nameščanjem lastnih sončnih kolektorjev je precej ogrožena vaša varnost predvsem zaradi dveh glavnih razlogov:

  • višina, na kateri so po navadi nameščeni solarni paneli, in
  • dejstvo, da delate s kompleksnim električnim sistemom.

Večina sončnih sistemov je nameščena na streho ali so postavljeni na tla. Običajno so solarni paneli na strehi cenejši in zahtevajo manj dela za namestitev, saj streha služi kot glavna podporna struktura. Pri kolektorjih, ki stojijo na tleh, pa je potrebno najprej zgraditi strukturo. Zaradi tega in ker strešni paneli ne zahtevajo dragocenega prostora na vašem dvorišču ali okolici, so po navadi bolj priljubljeni.

A če ne delate z ekipo usposobljenih in certificiranih strokovnjakov, opremljenih z vsemi izkušnjami in orodji, ki so potrebni za varno delo, namestitev preprosto ni smiselna.

En panel lahko tehta od 16 do 25 kilogramov. Glede na to, kako velik je vaš solarni sistem, jih boste morali na streho skupaj s stojali in ožičenjem prenesti kar nekaj. Nato pride namestitev, ki bo zahtevala, da plošče namestite na povišano in verjetno nagnjeno površino.

Razen če ste strokovno usposobljeni za to vrsto dela in imate vso potrebno osebno zaščitno opremo, je taka namestitev lastnih sončnih kolektorjev slaba ideja. Tudi prihranek denarja v primeru, da nimate izkušenj, ni vreden tveganja padca.

naredi-sam-elektrarna
Obstajajo številni priročniki, kako se sami lotiti sončne elektrarne. a vendar jih ne priporočamo, če se s tem srečujete prvič (VIR 1).

Drugi del tveganja je delo z električno energijo.

Ko je izpostavljena sončni svetlobi, lahko sončna plošča proizvede nekaj sto voltov električne energije. To je vsekakor dovolj, da povzroči resno škodo, če se jo naključno ali pomotoma dotaknete.

Poleg osebne škode lahko potencialno poškodujete stavbo, na kateri ste namestili sončni sistem. Elektrika bo tekla skozi žice. Če komponente niso bile pravilno nameščene, bi se sistem lahko potencialno poškodoval ali še slabše, sprožil električni požar.

Solarna energija se je sicer izkazala za izjemno varen način za ustvarjanje lastne električne energije. Vendar pa imajo, kot pri vsakem električnem sistemu, napake lahko resne posledice.

Da bi zagotovili, da se te napake ne zgodijo, morajo biti monterji solarnih panelov v vseh državah certificirani in licencirani za namestitev sončne elektrarne. Da bi zagotovili delo z ekipo, ki ve, kaj dela in bo vaš sistem namestila na pravilen način, se prepričajte, da preverite njihove izkušnje, kvalifikacije in certifikate.

strokovnjak

Vsekakor je dober začetek naš Panmont, preko katerega smo uspešno namestili že na stotine elektrarn.

Birokratske ovire za nove namestitve solarnih elektrarn

Namestitev solarne elektrarne ni tako preprosta, da bi lahko zgolj naročili panele, skočili na streho in jih začeli nameščati. Obstajajo različne birokratske ovire, ki jih žal morate dati skozi. Ta proces je lahko precej dolgotrajen predvsem za tiste, ki bi radi sami namestili panele.

Najprej potrebujete dovoljenje vašega lokalnega oddelka za gradbeništvo. V njem boste morali zagotoviti načrt namestitvenega mesta in razložiti, kako boste namestili sistem. To bo vključevalo razlage, kot so, kako se plošče pritrdijo na vašo streho, dokaz, da lahko vaša streha podpira dodatno težo solarnega sistema, in specifikacije za komponente vaše solarne elektrarne.

Potrebovali boste tudi električni diagram sistema in izračune, ki dokazujejo, da so komponente združljive in varne. Nenazadnje boste morate pokazati, kako načrtujete povezovanje sistema na električno omrežje.

Po pridobitvi zahtevanih gradbenih dovoljenj boste morali predložiti posebnosti sistema vašemu ponudniku električne energije, da pridobite dovoljenje za povezovanje sončnega sistema na omrežje. Poleg tega boste verjetno morali krmariti po dokumentih za program sončne kompenzacije električne energije v vašem območju (neto meritev). To bo zagotovilo, da ste pravilno kompenzirani za vsako odvečno elektriko, ki jo vaš sončni sistem proizvaja in shrani v mrežo.

birokracija

Potem pride dokumentacijo za nepovratna sredstva in druge spodbude. Pri nas je za to odgovoren EKO sklad, ki ponuja različne razpise na tem področju. Razpise in pravila lahko spremljate na njihovi uradni strani (1).

Če torej sklenemo – obstaja veliko dela oz. papirologije, ki jo je treba opraviti pred dejansko namestitvijo sončnega sistema. Ne samo, da je lahko precej stresno, hkrati je tudi zahtevno in zamudno. Če se boste odločili za profesionalno namestitev pa boste lahko prepričani, da bodo pravilno poskrbeli za dokumentacijo.

Prenehanje oz. neveljavnost garancije

Ni skrivnost, da je začetna investicija v solarno elektrarno kar precejšen finančni zalogaj. Ta naložba se lahko povrne v slabem desetletju, zaradi česar v preostalem obdobju cca 30-letne življenjske dobe lahko prihranite veliko denarja. Vendar pa je pri tem pomembno predvsem, da imate ves ta čas na voljo garancijo.

Komponente solarnih panelov, ki tvorijo vaš sistem, so kakovostne in so vzdržljive. Proizvajalci so tako prepričani v to kakovost, da svojim izdelkom zagotavljajo garancijo tudi do 30 let. To pomeni, če bo kaj narobe z vašim sistemom pod pogoji garancije, boste brezplačno prejeli nadomestni kos oz. komponento.

solarni-paneli

Vendar se ta garancije uporablja samo za elemente, ki so bili nameščeni točno tako, kot je predvidel proizvajalec. Če boste panele nameščali sami, lahko samo ena napaka razveljavi 30-letno garancijo na vaše sončne panele. In to še preden namestite vse.

Poleg tega boste izgubili tudi garancijo, ki jo ponujajo strokovnjaki, ki nameščajo panele. Sicer se te garancije lahko razlikujejo med podjetji, a so lahko izjemno dragocene za vaše naložbe v sončno energijo.

Lastna namestitev solarnih panelov ni vredna vašega časa

Če sklenemo, lahko rečemo naslednje – če se lotite namestitve sončne elektrarne sami, tvegate kar nekaj dejavnikov:

  • vašo osebno varnost,
  • varnost vaše stavbe in
  • prenehanje veljavnosti garancij za vašo solarno opremo in namestitvena dela

Prav tako boste porabili ogromno časa za pridobivanje dokumentacije, dovoljenj in odobritev.

Solarna energija zahteva kompleksen sistem, ki ga morajo namestiti izkušeni in certificirani strokovnjaki za sončno energijo z ustrezno varnostno opremo. Ne samo, da boste zaradi tega varni, vendar boste prihranili tudi veliko časa. Vaša naložba bo na koncu varna, garancija za številna leta pa zagotovljena. In spali boste precej bolj mirno …

  • VIR (1) Amazon
  • VIR (2) Ekosklad