Sončna elektrarna – forum vprašanja [najpogostejša]

Sončne elektrarne veljajo za donosen in okolju prijazen sodoben in predvsem neodvisen način pridobivanja električne energije.

Odgovarjamo na najpogosteje zastavljena vprašanja na forumih in svetujemo pri izbiri sončne elektrarne.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 1: Koliko stane sončna elektrarna?

Praksa kaže, da sončna elektrarna za povprečno družino stane v povprečju cca. 12.000 EUR.

Strošek elektrike se za gospodinjstvo zniža za več kot dve tretjini. Na voljo je sofinanciranje iz Ekosklada. Za občutek – cena sončnih modulov, moči 350 Wp znaša do 200 EUR/m2, cena sončne elektrarne na ključ pa se je v 2020 spustila že na 1.100 EUR/kwp – 1.300 EUR/kwp.

Povprečno gospodinjstvo za sončno elektrarno investira med 7.000 EUR in 12.000 EUR. Cena sončne elektrarne je odvisna od same velikosti sončne elektrarne, kakovosti solarnih modulov, poprodajnih storitev itd.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št.2 : Koliko elektrike pridela sončna elektrarna?

Osnovni gradnik sončne elektrarne so sončni paneli, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončna elektrarna s sončnim modulom nazivne moči 1 kW  letno povprečno proizvede 1.100 kWh električne energije. Če poznamo mesečno porabo gospodinjstva, lahko izračunamo potrebno moč in povprečno ceno sončne elektrarne na ključ.

Če predpostavimo, da povprečno slovensko gospodinjstvo letno porabi okoli 3200 kWh električne energije in, da sončna elektrarna z nazivno močjo 1 kW v Sloveniji letno proizvede dobrih 1000 kWh električne energije, lahko izračunamo, da povprečno gospodinjstvo za pokrivanje lastne porabe potrebuje sončno elektrarno moči okoli 3 kW. To v primeru PV-sistema s 15% izkoristkom pomeni okoli 20 m2 površine fotonapetostnih modulov, pri sistemu z 10 % izkoristkom pa okoli 30 m2 potrebne površine.

Za sončno elektrarno je v letu 2020 na voljo kredit EKO sklada, ki ga lahko uredite relativno hitro.

Moč na površino, ki jo dobimo iz sončne energije, je odvisna od več dejavnikov, predvsem od:

 • lokacije,
 • letnega časa,
 • dela dneva (jutro, poldan, večer, noč itd.) in
 • vremenskih pogojev.

V optimalnih pogojih lahko na površini Zemlje dobimo približno 1000 vatov (W) = 1 kW na kvadratni meter površine (1 kW/m2).

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 3: Koliko privarčujemo s sončno elektrarno in koliko nas mesečno stane?

Mesečni strošek električne energije bo nižji za približno 75%.

Sončna elektrarna gospodinjstvo obremeni za določene mesečne stroške. Mesečno je distributerju za elektriko potrebno poravnati:

 • strošek obračunske moči,
 • prispevek za obnovljive vire energije, ter
 • prispevek za proizvodnjo toplote in elektrike.

Za povprečno gospodinjstvo ta strošek znaša od 20 do 25 EUR mesečno, v odvisnosti od moči same sončne elektrarne.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 4:V kolikšnem času se investicija povrne?  

V povprečju štiričlansko gospodinjstvo porabi 5.000 kWh elektrike letno, sončna elektrarna pa se po izkušnjah poplača v manj kot 10 letih. Ključno ob tem je, da gospodinjstva z investicijo trajno povečajo finančno varnost ter da prvih dest let ne trošijo lastnih sredstev.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 5: Koliko površine potrebujemo za sončno elektrarno za naše gospodinjstvo?

Povprečno gospodinjstvo za pokrivanje lastne porabe potrebuje sončno elektrarno moči okoli 3 kW. Za takšno elekttrano zadostuje okoli 20 m2 površine fotonapetostnih modulov, pri sistemu z 10 % izkoristkom pa okoli 30 m2 potrebne površine.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 6: Ali je naša streha primerna za sončno elektrarno?

Sončna elektrarna se vgradi, če poraba električne energije znaša vsaj 60 EUR mesečno in streha dopušča vgradnjo. Posebno, če hišo ogrevate na elektriko, je zelo priporočljivo, da čimprej razmislite o njej. Veliko gospodinjstev v Sloveniji porabi do 12.000 kWh električne energije. Ta gospodinjstva so idealna za vgradnjo sončne elektrarne (posebno primeri energetsko obnovljenih hiš, z obnovljeno fasado in okni ter ogrevanjem s toplotno črpalko).

V optimalnih pogojih lahko na površini Zemlje dobimo približno 1000 vatov (W) = 1 kW na kvadratni meter površine (1 kW/m2).

To je gostota energijskega toka opoldanskega sonca na dan brez oblačka. Velja za površine, obrnjene pravokotno proti soncu, in ne za vodoravne površine.

Da dobimo realno moč sončnega obsevanja na kvadratni meter (m2), moramo upoštevati kot med sončnimi žarki in zemeljsko površino. S tem se jakost opoldanskega sonca v Sloveniji zmanjša na okrog 70 % vrednosti, ki jo ima ta na ekvatorju.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 6: Kakšna je življenjska doba sončne elektrarne in koliko vzdrževanja je potrebnega ?

Sončna elektrarna brez težav učinkovito deluje več kot 30 let. Potrebna so občasna čiščenja, zavarovanje, ter redni pregledi, ki jih običajno opravlja podjetje za izgradnjo sončne elektrarne. Ti stroški so vključeni v ceno sončne elektrarne ob začetni investiciji. Sončna elektrarna sicer potrebuje nadzor in redne preglede, ki se opravljajo tudi virtualno, s pomočjo aplikacij izvajalskih podjetij. Garancija sončne elektrarne traja od 10 do 15 let.

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 7.: Ali je sončna elektrarna pamenta odločitev? Kakšne prednosti prinaša?

Sončna elektrarna je zagotovo smiselna odločitev in investicija, saj ponuja številne prednosti:

 • prihranek pri električni energiji – račun za elektriko se v gospodinjstvu zniža za dobri dve tretjini, investicija pa se povrne v manj kot 10 letih,
 • povečanje vrednosti vaše nepremičnine (objekta),
 • energetska samooskrba in neodvisnost od izpadov in dražitve elektrike,
 • nizki obratovalni stroški,
 • tiho delovanje,
 • s sončno elektrarno varujemo okolje prispevamo k »zeleni« prihodnosti (ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida in ne vpliva na globalno segrevanje),
 • vsestranska uporabnost – uporaba sončnih celic za manjše elektronske naprave je možna povsod, četudi v bližini ni električnih omrežij (uporaba v pomorstvu, na plovilih, pri aktivnostih v naravi, na odmaknjenih lokacijah itd.)

Sončna elektrarna – forum vprašanje št. 8: V kolikšnem času lahko izvedem postopek celotne investicije v sončno elektrarno?

Kredit Eko sklada je v letu 2020 za sončne elektrarne urejen relativno hitro, subvencije so odvisne od števila vlog, izdaja potrebnega soglasja pa od lokalnega operaterja, kjer bivate. V letu 2020 boste lastno sončno elektrarno najhitreje izgradili v roku 4 -5 mesecev. Z odločitvijo o izbiri pravega ponudnika ni priporočljivo odlašati, saj na ravno zbiranje ponudb vzame največ časa.

Ponudbo in cene za vašo sončno elektrarno hitro pridobite v našem podjetju >KONTAKT <.