Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta najboljša kombinacija

Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta zmagovalna kombinacija, kajti s prvo imate brezplačno elektriko, z drugo pa si ogrevate dom in sanitarno vodo. Najbolje je, da bi imeli oba sistema že od samega začetka, res pa je, da včasih zmanjka denarja – sploh pri novogradnjah – za sončno elektrarno. A če pomislite, koliko stotakov na leto odštejete za plačilo električne energije in, če bi te stotake raje namenili za poplačilo kredita za sončno elektrarno, potem bi se zanjo nemara odločili že na začetku.

Zakaj bi se odločili za kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke?

Cene energentov vztrajno rastejo, zato ima energetska neodvisnost veliko finančno prednost. Na primer, da letno za ogrevanje vode in prostorov namenite poldrugega tisočaka, kar pomeni približno 120 evrov na mesec. Z montažo sončne elektrarne nazivne moči 11 kW lahko strošek znižate na približno 160 evrov letno, kar je skoraj desetkrat manj kot prej. Mesečno bi v tem primeru odšteli samo še dobrih 13 evrov. Si predstavljate, koliko bi lahko privarčevali in kaj vse bi si lahko za ta denar privoščili? Avto, počitnice …

Sončna elektrarna in toplotna črpalka
Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta najboljša kombinacija. (Vir 2)

Prvi pogoj je sončna lega

Prvi pogoj za učinkovito sončno elektrarno je lega strehe in njen naklon. Površina strehe s sončnimi paneli mora biti usmerjena proti jugu. Vsak odmik pomeni manj sončne svetlobe in posledično manj električne energije.

Namestitev mikroelektrarne na severno streho odsvetujemo.

Fotovoltaične panele lahko namestite tudi na druge objekte, ne samo na hišo, a v tem primeru morete plačati višjo stopnjo davka: 22 % namesto 9,5 % (če jo imate na svoji hiši). S sončno elektrarno boste poskrbeli za okolju prijaznejšo elektriko, ki bo ustvarjena brez sproščanja ogljikovega dioksida ali drugih toplogrednih plinov, ter pridobili lasten vir električne energije, ne le za toplotno črpalko, ampak tudi za klimatsko napravo, hladilnik, pralni stroj in druge.

Hitra namestitev sončne elektrarne

Montaža sončne elektrarne na streho traja pri družinskih hišah dan, največ dva. Izkušeni mojstri delo opravijo hitro in učinkovito. Svetujemo, da nakup in montažo opravite pri istem ponudniku, saj na ta način dosežete ugodnejšo ceno in lažje uveljavljate garancijo. Nemalokrat ste zaradi tega deležni tudi ugodnejših poprodajnih storitev.

Toplotna črpalka Mitsubishi – super energetska rešitev

Ko imate sončno elektrarno, potrebujete še toplotno črpalko za ogrevanje. Na trgu je ogromno modelov takšnih in drugačnih slovesov, pri nas pa prisegamo na vrhunsko kvaliteto, ki vas ne bo razočarala. To so toplotne črpalke Mitsubishi, plod dolgoletnih raziskav in poskusov strokovnjakov iz družbe Mitsubishi Electric, katerih posledica so naslednja generacijo toplotnih črpalk zrak-voda. Toplotna črpalka Mitsubishi je odlična energetska rešitev, saj združuje ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje/hlajenje prostorov v enem sistemu.

Pri Panheatu prisegamo na vrhunsko kvaliteto toplotnih črpalk Mitsubishi.

Ne samo denarnici, tudi okolju prijazna naložba

Vzpostavitvi energetskega para sončna elektrarna in toplotna črpalka ne bo hvaležen samo družinski proračun, ampak tudi okolje. Sončne elektrarne namreč v okolje ne spuščajo emisij ogljikovega dioksida. Edini ogljični odtis je na izvoru – v proizvodnji sončnih panelov, ki pa se po podatkih stanovskih organizacij zmanjšuje zaradi manjšanja porabe energije, ki izhaja iz izboljšanja proizvodnih procesov, recikliranja materialov, daljšanja življenjske dobe fotovoltaičnih modulov ter izboljšane logistike skozi industrijsko integracijo v celotni proizvodni verigi. Električna energija pridobljena iz sončnih elektrarn ponuja tudi do 65-krat nižji ogljični odtis v primerjavi s proizvodnjo električne energije iz fosilnih goriv. (Vir 1)

S subvencijo do sončne elektrarne in toplotne črpalke

Sončna elektrarna in toplotna črpalka v začetni fazi zahtevata nekoliko večji finančni vložek, ki pa se, kot smo že zapisali, povrne v nekaj letih. Dobra vest za vse tiste, ki si težko privoščijo ta finančni zalogaj, je ta, da država ponuja eko subvencije in ugodne kredite. Državni eko sklad večkrat letno razpiše sredstva za subvencioniranje sončnih elektrarn, za toplotne pa so načeloma na voljo celo leto. Tisti, ki se boste odločili za montažo toplotne črpalke v novogradnji, boste deležni nižje subvencije, kot če zamenjate obstoječo peč v starejšem objektu s toplotno črpalko. Dokumentacijo lahko oddate elektronsko preko spletnega obrazca, ki ni zahteven, če ste le malo računalniško pismeni. Pri menjavi peči s toplotno črpalko bodite pozorni samo toliko, da boste poslikali kurilnico »prej« in »kasneje«, saj bo to Eko skladu služilo, kot dokaz o vaši prenovi. (Vir 3)

Za tiste, ki jih pri novogradnjah daje stiska z denarjem: subvencija še ne pomeni, da bo potrebno za toplotno črpalko že v startu odšteti manj. Ne, plačati boste morali polno ceno, Eko sklad pa vam bo v naslednjih mesecih nakazal odobreni znesek na vaš tekoči račun. Morda se boste na začetku grizli v ustnice, a verjemite, ko čez pol leta pride na vaš račun tisoč ali dva, sta videti kot podarjeno Božičkovo darilo. Ne bo napak tudi, če se glede morebitne subvencije pozanimate tudi na občini. Nekatere lokalne skupnosti imajo posebne razpise za spodbujanje investicij v okolju prijaznejše načine ogrevanja.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka
Montaža sončne elektrarne na streho traja pri družinskih hišah dan, največ dva.

Brez skrbi, pri Panheatu poskrbimo za vse

Če vas je zagrabilo, da bi bili samooskrbni in nekaj dobrega storili za generacijo naših otrok, potem se obrnite na nas. Naša skupina strokovnjakov vam bo z veseljem svetovala in odgovorila na vaša vprašanja. Za postavitev sončne elektrarne je treba izpolniti zahteve zakonodaje in predpisov različnih pristojnih institucij. Ker jih ni malo, postopki pa so dokaj zapleteni, priporočamo sončno elektrarno na ključ. Na terenu si bomo ogledali vašo situacijo, opravili razgovor in po potrditvi naročila opravili montažo ter zagnali sončno elektrarno. Za vse bomo poskrbeli mi, četudi so vaše želje po večjih površinah, kot so na primer industrijske hale. Za konec: ne spreglejte še drugih kombinacij s sončno elektrarno. Vsa ogrevanja na elektriko vam »pridejo prav«, tudi IR paneli, pa da ne govorimo o poletnih hlajenjih s klimatsko napravo.

Vir 1 Nas Stik
Vir 2 Samsung
Vir 3 Eko sklad