Sončna elektrarna – izračunaj si strošek postavitve

Sončna elektrarna – hiter izračun stroškov nam pove, da bo stala na vaši strehi za okoli 13 tisoč evrov. A ne jemite te trditve za suho zlato, kajti strošek postavitve sončne elektrarne je odvisen od številnih spremenljivk, zato je težko napovedati vaš točni strošek. Naj pa vam bo zapisano na tej strani kot smernica, če razmišljate o postavitvi elektrarne na strehi.

Kvadratni meter strehe vam bo omogočil med 190 in 230 W moči

Za sončno elektrarno potrebujete zadostno površino. Največ uporabnikov se jih odloči za montažo na streho, redkeje se odločajo za postavitev na tla, ker je v tem primeru strošek večji, saj je treba postaviti še ogrodje za sončne panele. Če imate torej na voljo površino, najprej preglejte lansko letno porabo energijo. Najmanj toliko jo potrebujete tudi v prihodnosti. Za 1 kW moči sončne elektrarne potrebujemo od 4,5 do 5,5 m2 prostora na strehi (1). Sedaj nastopi ključno vprašanje: imate na strehi dovolj prostora?

sončna elektrarna izračun
Večina se odloči za postavitev sončne elektrarne na streho, le redki se odločijo za druge površine.

Prostora je dovolj, a lega ni najboljša

Če je vaš odgovor, da imate dovolj prostora za – na primer 10 kW velikost sončne elektrarne – kolikor je tudi vaša letna poraba električne energije, potem imate odprte vse poti. Naslednja »past« je lahko streha. Pomembna je njena ohranjenost (če gre za staro gradnjo) in orientiranost. Če gre za novo gradnjo, ne bo težav, če pa želite sončno elektrarno namestiti na staro streho, prej opravite pregled ostrešja. Menjava le-tega po postavitvi elektrarne je nepraktična in draga. Najboljša orientiranost strehe je proti jugu, a nič zato, če temu ni tako. Nemalokrat lastniki elektrarn ne najbolj optimalnega naklona ali orientiranosti kompenzirajo z večjim številom sončnih panelov – če imate seveda za to dovolj veliko streho.

Mislite na prihodnost, ki bo (verjetno) električna

Če imate trenutno letno porabo električne energije 10 kw, bo taka tudi čez dve, pet ali deset let? Si boste čez nekaj let omislili električni avto, toplotno črpalko, klima naprave … Ti porabniki električne energije vam utegnejo kar dobro zajesti v »načrpano« količino električne energije. Zato že danes razmišljajte o prihodnosti. Raje namestite kakšen fotovoltaični panel več, v nasprotnem primeru boste manko morali vzeti iz omrežja in ga konec leta ob poračunu doplačati.

sončna elektrarna izračun
Če vas skrbi vpliv vremenskih razmer na sočno elektrarno, potem priporočamo, da se pozanimate pri zavarovalnici za zavarovanje le-te.

Poslušajte strokovnjake

Ko se boste odločali o postavitvi sončne elektrarne, se dobro posvetujte s strokovnjaki. Lahko se pohvalimo s številnimi uspešno zaključenimi projekti postavitve sončne elektrarne, zato imamo bogate izkušnje. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali in na osnovi vaših mesečnih obračunov porabe električne energije, preračunali kako močno sončno elektrarno potrebujete za delovanje vseh aparatov in vaš življenjskih stil.

Nevarnost toče za sončno elektrarno

S tem vprašanjem se stranke večkrat obrnejo na nas, saj gre za skrb vzbujajoč vremenski pojav med poletnim časom. Paneli imajo certificiran test proti toči, ki zagotavlja, da so sončni paneli varni pred točo velikosti petih centimetrov. V večini primerov, hvala bogu, večje toče ni. Zato skoraj ne poznamo lomov fotovoltaičnih panelov. Neurje s točo rado spremlja tudi močan veter. Brez skrbi, solarna elektrarna je varna pred sunki vetra do 165 km/h. V kolikor vendarle pride do lomov elektrarne, se boste verjetno znašli v območju naravne katastrofe, pred katero pa ni nič varno.

Če vas vendarle preveč skrbi vpliv okolja na sočno elektrarno, potem priporočamo, da se pozanimate pri zavarovalnici za zavarovanje le-te.

Prosite za subvencijo Eko sklada

Državni Eko sklad ima za primer gradnje sončne elektrarne razpisana subvencijska sredstva, ki pocenijo vašo investicijo.Višina nepovratne finančne spodbude znaša 500 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe. V primeru, da baterijskega hranilnika nimate (večina ga nima), znaša finančna spodbuda za 1 kW inštalirane moči 50 evrov, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe, in sicer za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Za več podrobnosti o Eko skladu in njegovih finančnih spodbudah si lahko preberete na tej povezavi. (2).

sončna elektrarna izračun
Pri Panheatu vam jamčimo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za najboljši izkoristek in postavitev sončne elektrarne, glede na specifike vašega objekta. (3)

Kdaj se investicija v sončno elektrarno povrne?

V povprečju se investicija povrne v sedmih do desetih letih, odvisno od načina vašega življenja. Glede na dejstvo, da imajo sončne elektrarne življensko dobo do trideset let, boste vsekakor imeli od nje več koristi kot stroškov. Koliko mesečnih stroškov vam še ostane? Približno 25 % položnice, to je strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ti stroški bodo zanemarljivi v primerjavi z morebitnimi stroški, če ne bi imeli sončne elektrarne.

Še kolebate pri odločitvi?

Če vas izračun sončne elektrarne ni prepričal, vas bodo morda ta dejstva:
– za elektriko boste plačevali manj
– vrednost nepremičnine se bo povečala
– dražitev elektrike ne bo imela več vpliva na vašo denarnico
– postali boste energetsko samooskrbni
– proizvajali boste zeleno (brezogljično) energijo in s tem prispevali k ohranjanju okolja.
Kaj pa slabosti sončne elektrarne? Jih pravzaprav ni. Mogoče je slabost relativno visoka začetna naložba, a ta se – kot smo videli – v slabem desetletju povrne. Edina slaba lastnost bi lahko bili fotovoltaični paneli kot taki (proizvodnja in razgradnja), a verjamemo da njihove koristi (ob dolgi življenjski dobi) pretehtajo slabosti.

Pokličite nas!

Sončna elektrarna in njen izračun govorita v prid odločitvi, da postanete energetsko neodvisni. Pri Panheatu vam jamčimo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za najboljši izkoristek in postavitev sončne elektrarne, glede na specifike vašega objekta. Še več, pri nas dobite celovit nabor nasvetov in storitev (poleg energetske samooskrbe) še za ogrevanje, ohlajevanje in prezračevanje. Bogate izkušnje, stalno izobraževanje, poznavanje različnih produktov, spremljanje razvoja stroke in trendov, odlični partnerji, predvsem pa neodvisnost od proizvajalcev produktov, so naši temelji svetovanja, ki vodi do vrhunskih rezultatov za vas. Pokličite nas!

Vir (1): SolarFreedom
Vir (2) Eko sklad
Vir (3) Medium.com