Svež zrak v stanovanju [s prezračevalnimi sistemi]

Svež zrak v stanovanju je izjemno pomemben dejavnik dobrega počutja in ohranjanja vašega zdravja. Potrebe po svežem zraku v prostoru so velike, priporočljiva izmenjava zraka pa znaša od 0,4 do 0,8 celotnega volumna na uro. Za učinkovito prezračevanje stanovanja odpiranje oken vedno ni možno in zadostno. Zato potrebujemo učinkovit prezračevalni sistem. V kolikor v stanovanju ni dotoka svežega zraka, se pojavijo različne težave. Na stenah se pojavi plesen, stanovalci pa posledično bivajo v nezdravem bivalnem prostoru, kar povzroča številne bolezni.

Kako zagotovimo in ohranjamo svež zrak v stanovanju, razkrivamo v nadaljevanju.

Koliko svežega zraka in vlage potrebujemo v stanovanju?

Priporočljiva izmenjava zraka znaša od 0,4 do 0,8 celotnega volumna na uro, potrebni dotoki pa so različni tudi glede na bivalne navade in število stanovalcev v sobah. Vendar se nekako upošteva naslednje parametre za dotok zraka v posamezne sobe:

 • Otroška soba 25–35 m³/h,
 • spalnica 40–50 m³/h,
 • nevna soba 40–60 m³/h,
 • pisarna 25–30 m³/h na osebo.

Odvodi zraka pa naj bi bili naslednji:

 • Iz kuhinje naj bi bilo 30–50 m³/h odpadnega zraka,
 • iz kopalnice od 30–50 m³/h odpadnega zraka,
 • v sanitarijah pa 20–40 m³/h.

Vlaga v stanovanju

V štiričlanskem gospodinjstvu na dan v povprečju izločimo 12 litrov vode. Z dihanjem izloči posameznik 4–5 litrov vode na dan, rože in drugo rastlinje prispeva 2–3 litra, kuhanje in tuširanje oz. kopanje pa prav tako po 2–3 litre vode na dan. Tako dobimo vsoto 10 do 14 litrov vlage v gospodinjstvu dnevno. V primeru, da stanovanja ne prezračujemo, se vlaga nabira na stenah.

Poleg temperature in onesnaženosti, je količina vlage v zraku tretji najpomembnejši pokazatelj kakovosti zraka. Relativna zračna vlaga pomembno vpliva na dobro počutje. Optimalna vlažnost v stanovanju je med 40 in 60 odstotki, idealna 50 odstotkov, višja od 80 odstotkov pa povzroča plesen. Relativna vlažnost se zniža v zimskem času, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje. Največja količina vlage (v gramih), ki je lahko v m³ zraka, je približno sorazmerna s temperaturo zraka. Kolikor stopinj ima zrak, približno toliko gramov vode je lahko v njem. Pri 5 °C je v zraku lahko največ 5 gramov vode, kar pomeni 100-odstotno vlažnost. Pri 22 °C je v zraku lahko največ 22 gramov vode, kar zopet pomeni 100-odstotno vlažnost.

Omenjene morebitne težave učinkovito odpravimo s kakovostnimi prezračevalnimi sistemi.

Prezračevalni sistemi za svež zrak v stanovanju

Prezračevalni sistem skrbi za svež zrak v stanovanju, kar pomeni, da zagotavlja idealno izmenjavo zraka v prostorih ob zelo majhnih toplotnih izgubah. Poenostavljeno povedano deluje tako, da odpadni zrak odvaja ven, mu odvzame toploto, ki jo doda svežemu zraku, in tega nato dovaja nazaj v prostore.

Prezračevalni sistem pa ne nadzoruje le zadostne izmenjave zraka, temveč iz prostorov odvaja tudi vonjave in filtrirala zdravju škodljive (mikro)delce v zraku, kot je cvetni prah. Prav tako prezračevalni sistem skrbi za pravi nivo relativne vlažnosti v zraku, kar pomeni, da se z njegovo pomočjo istočasno znebite še odvečne vlage in plesni, ki je samo s spremembo bivalnih navad in pogostejšim prezračevanjem večinoma ne odpravimo.

Koristi prezračevalnega sistema v stanovanju

Poleg tega, da prezračevalni sistem zagotavlja svež zrak v stanovanju, prinaša tudi druge koristi:

 • v prostorih ni neprijetnih vonjav,
 • velik prihranek pri stroških za ogrevanje,
 •  stalno svež zrak v stanovanju ali hiši (v vseh prostorih),
 • v prostoru ni hrupa, saj ga prezračevalni sistem preprečuje,
 • ni prepiha, ki bi ga sicer lahko povzročalo dovajanje mrzlega zunanjega zraka,
 • zrak je svež, filtriran in zato ne vsebuje cvetnega prahu,
 • v prostorih ni pretirane vlage – zlasti v kopalnicah, s čimer se zagotavlja večja trajnost gradbenih materialov,
 • večja varnost, ker ni treba odpirati oken,
 • kakovostnejše in udobnejše bivanje,
 •  
 • zdravju prijaznejše bivanje (zmanjšamo možnosti za pojav alergij in drugih bolezni).

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote

Prezračevalni sestem z rekuperacijo toplote dovaja svež zrak v stanovanju in odvaja izrabljeni zrak.

Kaj je rekuperacija toplote?

Rekuperacija je proces, pri katerem toploto izrabljenega zraka, ki ga odvajamo iz zgradbe, prenesemo na zunanji zrak, ki ga v zgradbo dovajamo. Rekuperacija pomeni obnavljanje, vračanje v prejšnje stanje. V našem primeru toploto odpadnega zraka, prenesemo na nov svež zrak v stanovanju in jo vrnemo nazaj v prostore. Najpomembnejši del je rekuperacijska kocka, ki vrača toploto odvodnega zraka dovodnemu.

Naprava za prezračevanje hiše je opremljena s filtri za čiščenje zraka, ki odsesava odpadni zrak iz prostorov kot so kuhinja, kopalnica in sanitarije ter dovaja svež segret zrak v dnevne prostore, sobe itd.

Poskrbite za svež zrak v stanovanju hitro in enostavno – kontaktirajte nas!

Naše dolgoletne izkušnje in znanje, zagotavljajo kakovost naših storitev in proizvodov na najvišjem nivoju.