Toplotna črpalka forum [vse kar morate vedeti]

Toplotna črpalka forum – najpogostejša vprašanja na katera odgovarjajo naši strokovnjaki. Vse kar vas zanima o toplotni črpalki – na enem mestu.

Delimo izkušnje, mnenja in povzemamo odgovore na najpogostejša vprašanja na forumih o toplotni črpalki.

Toplotna črpalka forum vprašanje 1: Katero toplotno črpalko izbrati? Ponudbe je veliko, katerim zaupati in kako je s kakovostjo?

Najmanj težav s kakovostjo, učinkovitostjo in gospodarnostjo toplotne črpalke bo, če najprej izberete usposobljenega projektanta strojnih inštalacij, ki ima preverljive reference. Strokovnjaki nakup toplotne črpalke v trgovini, brez pravega projekta, odsvetujejo. Pri takšnem samostojnem nakupu, svetujemo, da preverite, ali je toplotno črpalko izdelal proizvajalec z dolgoletnimi izkušnjami ali pa gre za blagovno znamko, za katero se skriva neznan proizvajalec. Preveriti je treba, ali ima prodajalec izkušnje z načrtovanjem in vgradnjo sistema oziroma ali ima za to usposobljene pogodbene sodelavce. Dokaz kakovosti so tudi jamstvena doba, servisna storitev in možnost dobave nadomestnih delov. Preveriti velja, ali je proizvajalec član ali vsaj pridruženi član evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk.

Zgolj tehnični listi, ki so priloženi toplotni črpalki in na katerih so podatki o letnem grelnem številu, priključni moči in moči toplotne črpalke, so lahko zavajajoči. Preveriti je treba, ali je zapisano grelno število izračunano na podlagi standarda EN 14511, ki velja v EU in natančno določa pogoje izračuna za posamezno vrsto toplotne črpalke.

V naši ponudbi imamo kakovostne toplotne črpalke priznanih proizvajalcev. Strokovnjaki vam bojo svetovali in vam olajšali projekt izvedbe toplotne črpalke.

Toplotna črpalka forum vprašanje 2: V projektni dokumentaciji objekta način ogrevanja s toplotno črpalko ni predviden. Ali potrebujemo novo soglasje, dovoljenje?

Če je projekt ogrevanja v dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja narejen za zemeljski plin, kurilno olje ali kak drug energent, in ne za toplotno črpalko, morate na pristojni upravni enoti vložiti vlogo za spremembo oziroma dopolnitev gradbenega dovoljenja. Priložiti morate nov projekt za strojne inštalacije sistema ogrevanja, ki ga mora izdelati pooblaščeni inženir strojništva.

Toplotne črpalke – forum vprašanje 3: Ali je za vgradnjo toplotne črpalke možno pridobiti kakšne subvencije?

Za vgradnjo toplotne črpalke zemlja/voda in voda/voda lahko pridobite nepovratna sredstva Eko sklada, vendar le v okviru spodbud za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš.

Toplotna črpalka forum vprašanje 4: Kakšne so možnosti okvar toplotne črpalke in kako poteka vzdrževanje?

Sistem ogrevanja s toplotno črpalko ne zahteva posebnega vzdrževanja. Najobčutljivejši del je uparjalnik, ki ga je treba vsaki dve do tri leta očistiti, enako velja za vodne poti.

Priporočamo, da pooblaščeni serviser enkrat na leto pregleda raven olja v kompresorju ter tesnost cevnih povezav in polnitev sistema s hladivom. Pri zemeljskem kolektorju in geosondi je treba občasno pregledati tlak v sistemu in preveriti količino medija prenosa toplote v zemeljskem kolektorju. Pokvari se lahko npr. motorni pogon obročne črpalke in takrat ga preprosto nadomestimo z novim, njegova cena ne presega 100 e.

Toplotna črpalka forum vprašanje 5: Ali lahko s toplotno črpalko tudi hladim poleti?

Za hlajenje poleti je treba izbrati reverzibilno toplotno črpalko, ki poleti obrne svoj krog delovanja.

Z vgradnjo stropnega gretja ali konvektorjev pod okna pa boste zagotovili učinkovitejše hlajenje prostorov. Če se odločite za stropno gretje, delovanje toplotne črpalke poleti ni potrebno, dovolj je, da obtočna črpalka požene ohlajeno vodo po sistemu. Temperatura vira toplote, če je to zemlja ali podtalnica, je poleti nižja od temperature zraka v prostorih.

Toplotne črpalke forum vprašanje 6: Obstaja več vrst toplotnih črpalk. Katero izbrati?

Najpogostejši tipi toplotnih črpalk so:

 • toplotna črpalka voda-voda,
 • toplotna črpalka zemlja-voda,
 • toplotna črpalka zrak-voda.

Toplotna črpalka voda – voda izkorišča naravno toploto v podtalni vodi (podtalnici). To je najučinkovitejša vrsta toplotne črpalke, saj ima podtalnica skozi vse leto konstantno temperaturo (≈ 10°C), zato za ogrevanje prostorov ne potrebuje drugih sistemov. Ker pa je potrebno zvrtati relativno globoko sesalno in panorno vrtino (dve vrtini), je cena tega tipa toplotne črpalke nekoliko višja.

Toplotna črpalka zemlja-voda kot vir toplote izkorišča toploto, ki je shranjena v zemlji (pomlad – jesen).

Namestitev tega tipa toplotne črpalke je torej smiselna, kjer podtalnice ni na voljo. Ta tip toplotne črpalke lahko ogreva prostore in sanitarno vodo tudi pozimi, poleti pa bo celo hladila vaše prostore. Če gledamo učinkovitost, so toplotne črpalke zemlja-voda precej blizu učinkovitosti toplotnim črpalkam voda-voda (grelno število COP = 4,0). Vzdrževanje je preprosto, življenjska doba pa znaša tudi 25 let.

Toplotna črpalka zrak – voda je na prvi pogled zaradi slabše učinkovitosti (COP = 3,5) neekonomična izbira. A kar izgubi pri učinkovitosti, nadoknadi z nizko ceno in praktičnostjo namestitve.

To je tudi razlog, zakaj je investicija v toplotno črpalko zrak – voda velikokrat najbolj smotrna (vsi nimajo na voljo podtalnice ali veliko prostora okoli hiše za izvedbo voda-voda ali zemlja-voda). Zato je ta tip toplotne črpalke v Sloveniji najpogostejša izbira kupcev. Investicija se vam tako najhitreje povrne.

Če povzamemo: Če imate na voljo podtalnico, izberite toplotno črpalko voda-voda, če ne, izberite toplotno črpalko zemlja-voda. Če pa nimate dovolj prostora okoli hiše za slednje, pa je verjetno najboljša izbira toplotne črpalke zrak-voda.

Za strokoven nasvet in pravilno izbiro, svetujemo, da nas kontaktirate. Naši strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami vam bojo svetovali pri izbiri za vas najboljše opcije.

Toplotna črpalka forum vprašanje 7: Kako pravzaprav sploh deluje toplotna črpalka?

Da bi vam čim enostavneje in razumljivo razložili delovanje toplotne črpalke, smo njeno delovanje opredelili v šestih korakih.

Osnova delovanja toplotne črpalke pa je črpanje vira toplote iz okolice (npr. voda, zrak ali zemlja), ki jo nato uporabi za ogrevanje prostorov, ki imajo nižjo temperaturo od okolice.

Delovanje toplotne črpalke v šestih korakih:

 • 1. Naravni vir segreje hladilno sredstvo v toplotni črpalki.
 • 2. Hladilno sredstvo se spremeni v plinasto stanje (uparjalnik).
 • 3. Plinasto sredstvo se zaradi povišanega tlaka (kompresor) močno segreje.
 • 4. Vroča para se nato kondenzira (kondenzator) in pri tem segreje grelno vodo.
 • 5. Tlak se nato zniža (dušilnik) in temperatura hladilnega sredstva se zmanjša.
 • 6. Od tu gre hladilno sredstvo ponovno v uparjalnik in postopek se ponovi.

Toplotne črpalke forum vprašanje 8: Kaj pomeni pri toplotni črpalki COP?

COP je kratica za angleški izraz: Coefficient of Performance, ki pomeni koeficient učinkovitosti, pri nas pa ga prevedemo kot grelno število.

Število COP torej pomeni, kako učinkovita je toplotna črpalka. Višji kot je COP, bolj je učinkovita toplotna črpalka. COP je razmerje med pridelano toplotno energijo in porabljeno električno energijo. COP 5,0 torej pomeni, da lahko s takšno toplotno črpalko iz 1 kWh elektrike pridobite 5 kW toplotne energije.

Povprečne vrednosti COP pri različnih tipih toplotnih črpalk:

 • Toplotna črpalka zrak – voda – COP≈3,5
 • Toplotna črpalka zemlja– voda – COP≈4,5
 • Toplotna črpalka voda– voda – COP≈5