Toplotna črpalka za ogrevanje ali ogrevanje s pečjo na olje oz. plin?

Danes bomo skušali odgovoriti na zanimivo vprašanje, in sicer – je bolj učinkovita/stroškovno smiselna toplotna črpalka za ogrevanje, ali raje izbrati peč na kurilno olje oz. zemeljski plin. Preverili bomo nekaj vidikov, na podlagi katerih se mogoče lažje odločite za pravilno izbiro.

primerjava
Razlika v delovanju toplotne črpalke in peči (vir 1)

Kakšna je razlika med toplotno črpalko in pečjo?

Razliko med toplotno črpalko in pečjo lahko povzamemo kot:

Toplotne črpalke delujejo tako kot klimatska naprava poleti ali pa lahko delujejo kot grelna enota pozimi. Toplotne črpalke to počnejo s postopkom ustvarjanja toplotne energije in pogosto delujejo na elektriko. Lahko uporabijo ali ne uporabljajo dela kanala, odvisno od obstoječih sistemov vašega doma.

Peči so tudi pogosti ogrevalni sistemi pri nas, vendar lahko samo ogrejejo vaš dom in ne bodo delovali kot klimatska naprava. Peči lahko delujejo na podlagi številnih vrstah goriva, kot sta olje in plin in lahko vključujejo kotel in puhalo, da ustvarijo in premikajo toploto po vašem domu skozi sistem kanalov.

Oba sistema uporabljata termostate, ki vam pomagajo nastaviti, nadzorovati in uravnavati temperaturo v vašem domu.

Ali imajo toplotne črpalke peč?

Toplotne črpalke običajno ne vsebujejo peči, razen če imate sistem z dvojnim gorivom – sistem, ki uporablja toplotno črpalko in komponento nafte ali plinske peči.

Je toplotna črpalka učinkovitejša od peči?

Toplotne črpalke lahko učinkovito in ustrezno segrejejo vaš dom, tudi ko temperature padejo pod ničlo. Toplotne črpalke imajo tudi način za merjenje hladilne proizvodnje, deljeno s količino porabljene električne energije. Višja je ocena SEER, učinkovitejši je sistem.

Veliko novejših modelov peči je lahko tudi neverjetno energetsko učinkovitih, z nekaterimi dosegajo 98-odstotno učinkovitost. To pomeni 98 odstotkov energije, ki jo uporablja peč, ustvari ali distribuira toploto. Starejši modeli so lahko 60 ali 70 odstotkov učinkoviti.

Na splošno, čeprav lahko oba sistema, toplotne črpalke in peči ohranjajo topel dom, lahko peč v ekstremno hladnih razmerah ohranja dom toplejši od toplotne črpalke.

Je pa na tem mestu treba podariti, da v Sloveniji zaenkrat nimamo takih zimskih razmer, da bi ta karakteristika prišla do izraza.

toplotna

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je kot hladilnik. Uporablja elektriko za premikanje toplote iz hladnega območja na toplo območje. Poleti premakne toploto znotraj vaše hiše izven vaše hiše. Pozimi naredi ravno obratno. Ker toplotne črpalke dejansko generirajo toploto – kar peč ali kotel ne – lahko segrejejo prostor po nižjih stroških. Toplotne črpalke običajno ne uporabljajo kanalov – ki lahko prispevajo k izgubi energije v starejših sistemih (zlasti če se kanali starejših sistemov ne vzdržujejo pravilno).

delovanje-toplotne-crpalke-pozimi
Delovanje toplotne črpalke pozimi (VIR 2)
delovanje-toplotne-crpalke
Delovanje toplotne črpalke poleti (VIR 2)

Kako deluje peč?

Peči segrejejo vaš dom s plamenom. Nafta, plin ali električna energija običajno napaja plamen, ki segreje gorilnike peči v kotlu peči. Toplota, ustvarjena iz gorilnikov, se premakne skozi izmenjevalnik toplote, kjer se zrak segreje na nastavljeno temperaturo vašega termostata.

Ko je zrak v izmenjevalcu dovolj topel, ventilator potisne vroč zrak po vašem domu skozi omrežje kanalov ali odprtin – to je znano kot potisna zračna toplota. Vse peči, ki jih poganja eden od zgoraj omenjenih toplotnih virov, delujejo na ta način.

Ko temperatura zelo pade, je lahko peč bolj učinkovita izbira za ogrevanje vašega doma, saj je energija, ki jo potrebuje toplotna črpalka za ustvarjanje iste ravni toplote, večja. Toplotna črpalka mora torej delovati bolj, da bi proizvedla enako količino toplote v dolgih, ekstremnih hladnih pogojih. Nekateri domovi, ki imajo toplotno črpalko, imajo pogosto tudi varnostni vir toplote, ki se začne, ko so zunanje temperature zelo hladne. Popolnoma delujoča peč pa lahko ohrani temperaturo znotraj doma toplo v hladnih dneh tudi brez rezervnega ogrevanja.

pec-na-olja

Katera je varnejša, toplotna črpalka ali peč?

Oba sistema, tako peč kot toplotna črpalka sta varna za delovanje, ko sta pravilno nameščena in vzdrževana.

Pravilno vzdrževanje običajno vključuje redno menjanje filtrov in vzdrževanje vseh zunanjih enot. To v praksi pomeni redno letno servisiranje oz. pregled s strani certificiranih mojstrov.

Vsekakor ne svetujemo, da se vzdrževanja lotite sami, saj lahko hitro kaj spregledate.

toplotna-crpalka-oza-ogrevanje-ali-pec
Glavne razlike na hitro (VIR 3)

Vseeno pa obstaja pri uporabi peči zaradi uporabe nevarnih goriv več varnostnih tveganj, predvsem tveganje za izpostavljenost ogljikovega monoksida (CO). Ogljikov monoksid je naravni produkt izgorevanja nafte ali zemeljskega plina. Nevaren je je predvsem zato, ker je neviden in nima vonj, zato ga niti ne moremo zaznati. Do tega lahko pride, če:

  • peč ni redno vzdrževana. To pomeni, da gorivo morda ne gori tako učinkovito, kot bi moralo, kar lahko privede do povečanega tveganja ogljikovega monoksida.
  • kontrolna luč ne deluje pravilno. Večina peči ima varnostne sisteme zaščite, ki zaščitijo pred morebitnimi težavam. Če ti sistemi ne delujejo pravilno, obstaja povečano tveganje za uhajanje ogljikovega monoksida

Za zaznavanje in preprečevanje zastrupitev s CO sicer obstajajo detektorji, ki jih lahko enostavno namestite v vaš dom. Poleg tega lahko poznavanje simptomov izpostavljenosti CO pomagajo prepoznati uhajanje v vašem domu. Ti vključujejo glavobol, omotico, slabost, zmedenost ali izgubo zavesti. Zato je torej nujno, da je vaša peč pravilno nameščena, ustrezno vzdrževana in po potrebi nadgrajena z usposobljenim in certificiranim ponudnikom storitev HVAC.

Pri toplotnih črpalkah vam torej ni treba skrbeti za uhajanje CO, imajo lahko druge težave, a te so ponavadi predvsem tehnične težave, ki so lahko hitro odpravljene.

Toplotna črpalka za ogrevanje in stroški za vzdrževanje v primerjavi s pečjo?

Eno od najpomembnejših vprašanj pri izbiri glavnega ogrevalnega sistema je stroškovna učinkovitost skozi čas.

Če želite odgovoriti na to vprašanje, morate upoštevati stroške namestitve, vzdrževanja in popravila, stroške energije vira in velikost vašega doma. Drugi dejavnik je trenutna ureditev ogrevanja vašega dom – ali je menjava enega sistem z drugim sploh mogoča.

Za pomoč smo si izpsodili izračun, ki ga je za Žurnal dobro leto nazaj analiziral dr. Boris Vidrih (4)

Izračun je narejen za 180 kvadratnih metrov veliko hišo, ki energijskega razreda E. Njene letne toplotne izgube so 117 kWh/m², skupaj nekaj več kot 21.000 kWh. K temu jke prištetih še še 2160 kWh za ogrevanje sanitarne vode na leto. Izračunal je, da je skupni letni strošek za energijo iz oljnega kotla 3400 evrov.

  • Če bi se odločili za peč na kurilno olje, bi bila na podlagi 3 ponudb povprečna investicija 5.300 evrov, za ogrevanje in toplo vodo bi porabili 2800 litrov kurilnega olja na sezono – 2800 €. Na leto bi strošek zmanjšali za 550 evrov, v petih letih za 2750 evrov, naložbo pa bi odplačali v 10 letih.
  • Ob nakupu peči oz. kotla za zemeljski plin bi bila investicija cca 3.200 €, strošek energije bi se zmanjšal na 1960 €, v petih letih to znaša 7.200 €. V primeru, da priklopa za plin še ni, je dodatni stroške lahko še 2.000 do 3.000 €.
  • Naložba v toplotno črpalko je sicer najvišja od vseh, cca 10.000 €. Strošek za ogrevanje in toplo vodo bi po novem znašal 1790 evrov, kar pomeni letni prihranek 1610 evrov, v petih letih 8050 evrov, naložba pa bi se povrnila v šestih letih.
  • VIR (1) Mass Landlords
  • VIR (2) Perfect Home HVAC Design
  • VIR (3) Rusell’s HVAC
  • VIR (4) Žurnal 24