Toplotne črpalke forum – odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi z delovanjem toplotnih črpalk

Toplotna črpalka je že leta eden izmed najbolj priljubljenih sistemov ogrevanja, saj bo v toplejših mesecih vaš dom ohlajala, v mrzlih, zimskih mesecih pa ga bo ogrevala. Učinkovita je tudi zato, ker proizvede približno dvakrat več toplote kot porabi energije. Ker vemo, da se pred nakupom porajajo številna vprašanja, smo za toplotne črpalke forum zbrali nekaj najpogostejših vprašanj, na katera boste verjetno želeli odgovore. Vprašanja so koristna in informativna tako za tiste, ki se se za nakup šele odločate, kot tudi tiste, ki toplotno črpalko že imate. Odkrijte torej več o svojem ogrevalnem sistemu, da boste hkrati zagotovili, da deluje pravilno in učinkovito vse leto.

toplotne-crpalke-forum

Toplotne črpalke forum vprašanje 1: Kako deluje toplotna črpalka?

Ko gre za ogrevanje vašega doma, črpalka zbira toploto iz zunanjega zraka in ta toplota se prenese v hladilno tekočino. To se morda zdi nasprotujoče, če poskušate ustvariti toploto, vendar se hladilno sredstvo nato stisne, kar drastično poveča temperaturo hladilne tekočine. Nato se zrak segreje čez ogrevano hladilno tekočino in pošlje v vaš dom ter prinese toploto.

Na osnovni ravni torej toplotne črpalke delujejo s premikanjem toplotne energije (tj. toplote) iz enega območja v drugo. Hladilniki ali klimatske naprave uporabljajo isto tehniko za premikanje toplote iz območja, da se ohladi. Toplota se naravno premika iz toplejših krajev v hladnejše, na enak način kot voda naravno teče navzdol. Toplotne črpalke obračajo ta naravni tok s premikanjem toplote iz hladnejših v toplejša območja, tako kot vodne črpalke lahko premikajo vodo navzgor proti gravitaciji.

delovanje-toplotne-crpalke

Prikaz delovanja toplotne črpalke poleti in pozimi (1)

Toplotne črpalke forum vprašanje 2: Ali toplotna črpalka deluje tudi, če je zelo mraz?

Ko ljudje izvedo, da toplotne črpalke delujejo tako, da toploto premikajo od zunaj v notranjost, je njihovo prvo vprašanje običajno: “Ali toplotne črpalke delujejo pozimi?”

Preprost odgovor je, da tudi kadar se nam zrak na prostem zdi hladen, še vedno vsebuje veliko količino toplotne energije, s katero lahko ogrevamo vaš dom.

Na splošno bi moral ta sistem dobro delovati, če je hladilno sredstvo hladnejše od zunanjih temperatur. Toplotne črpalke so ocenjene na različne temperature, a večina bo lahko zagotovila več kot dovolj toplote za vaš dom, dokler živite v kraju, ki ne zazna drastičnega padca temperature. Tipične temperature zmrzovanja ne bodo vplivale na funkcionalnost vašega sistema.

Ko se zrak ZELO ohladi, se izkoristek toplotne črpalke zmanjša, ker potrebuje več električne energije za pridobivanje toplotne energije za ogrevanje doma. Če res menimo, da bodo temperature zelo padle, je vedno najbolje, da imamo na voljo rezervni vir toplote, ki bo vašemu domu zagotovil še malo dodatnega ogrevanja, ki ga potrebujete.

hisa-pozimi

V času snežnih padavin pazite, da toplotna črpalka ne bo pokrita s snegom ali ledom.

Toplotne črpalke forum vprašanje 3: Ali moram toplotno črpalko pozimi pokrivati?

Pogosto velja napačno prepričanje, da bi morale biti toplotne črpalke pozimi pokrite s ponjavo ali drugim materialom, da jih ne bo prekril sneg. Načeloma je sicer res, da bi morali toplotno črpalko varovati pred snegom, vendar obstajajo boljši načini za to.

Za pravilno delovanje vaša toplotna črpalka namreč potrebuje nemoten pretok zraka. In če jo pokrijete z nečim, kar omejuje pretok zraka, bo vaša toplotna črpalka veliko manj učinkovita.

Pomembno je torej, da se na toplotni črpalki ne nabirata sneg oz. led, ki bi lahko omejila tudi pretok zraka.

Nekateri se zato odločijo zgraditi nadstrešek nad zunanjo enoto svoje toplotne črpalke ali jo postavijo pod streho. Kljub vsemu v vsakem primeru redno preverjajte, da ne bo prekrita s snegom ali ledom, sploh po večjih snežnih padavinah.

Toplotne črpalke forum vprašanje 4: Ali bom s toplotno črpalko prihranil?

V skoraj vseh primerih boste s preklopom rešitve za ogrevanje doma na toplotno črpalko prihranili veliko denarja.

Natančne številke so odvisne od številnih različnih dejavnikov,

  • vključno z gradnjo in postavitvijo vašega doma,
  • vašo trenutno rešitvijo za ogrevanje in
  • načinom, kako trenutno uporabljate ogrevalni sistem.

Naši Aterm Panheat specialisti vam bodo vsekakor znali svetovati in izračunati, kakšna investicija se vam najbolj izplača. Znali bodo oceniti vaš edinstven prostor in poiskati najboljšo rešitev za ogrevanje in hlajenje, prilagojeno vašemu domu.

Da ne bo pomote – ker toplotne črpalke delujejo na elektriko, bodo povečale bodo vaše stroške električne energije. A dodatne stroške električne energije nadomesti znižanje stroškov goriva. Uporaba plina ali olja za ogrevanje je draga in je manj učinkovita, saj obstajajo odpadki plina. Električna toplotna črpalka pa nima odpadkov in vedno deluje s 100-odstotno učinkovitostjo, razen če se sooča z izredno nizkimi temperaturami. Poenostavljeno povedano, stroški električne energije se bodo povečali, vendar ne sorazmerno z zmanjšanjem stroškov goriva, zato boste na splošno prihranili denar.

Z uporabo toplotne črpalke lahko občutno prihranite.

Toplotne črpalke forum vprašanje 5: Kako pogosto bo toplotna črpalka potrebovala vzdrževanje?

Toplotne črpalke so zgrajene tako, da trajajo od deset do petnajst let, odvisno od njihovega vzdrževanja.

Najbolje je, da toplotno črpalko pregledate oz. se dogovorite za redni pregled vsaj 1x na leto.

Mnogi se odločijo, da se bodo vzdrževanja lotili pred vsako sezono ogrevanja in hlajenja. Z rednimi servisnimi pregledi pogosto najdemo majhno nastajajočo težavo, ki bi lahko v primeru večjega popravila v prihodnosti privedla do večjega popravka.

Podvprašanje: Ali je za vzdrževanje ali namestitev potrebna strokovna pomoč?

Če želite popraviti toplotno črpalko ali namestiti novo, boste vsekakor potrebovali pomoč usposobljenih strokovnjakov. Naši Panmont specialisti vam bodo vedno z veseljem na voljo pri vseh vaših potrebah glede toplotne črpalke, ne glede na to, ali je čas za sezonski pregled ali nameščate povsem nov sistem. Naša ekipa je usposobljena in certificirana, tako da ste lahko brez skrbi.

Toplotne črpalke forum vprašanje 6: Ali so toplotne črpalke prijaznejše do okolja?

Ker toplotnim črpalkam ni treba neposredno kuriti fosilnih goriv za ogrevanje vašega doma, pomagajo zmanjšati emisije ogljika.

Toplotne črpalke so veliko bolj učinkovite kot drugi načini ogrevanja doma, kar pomeni, da za ogrevanje doma s toplotno črpalko potrebujete manj energije kot katera koli druga ogrevalna rešitev. Zmanjšanje količine energije, potrebne za ogrevanje vašega doma, pomaga zmanjšati emisije, tudi če elektrika izvira iz fosilnih goriv.

Če imate lastne sončne kolektorje ali dobivate elektriko iz drugih čistih virov energije, so toplotne črpalke še boljše za okolje.

Shema rasti nakupa toplotnih črpalk v Evropi (2)

Toplotne črpalke forum vprašanje 6: Ali potrebujem klimatsko napravo, če imam toplotno črpalko?

Če ste kdaj brali oz. raziskovali mnenja in karakteristike toplotnih črpalk, ste morda naleteli na določene objave oz. zapise, ki govorijo o tem, kako toplotne črpalke poleti ne delajo dovolj, da bi domove ohladile. Čeprav je to morda res v nekaterih podnebjih, pa je naša klima primerna za to, da bodo naši domovi udobni pri poletnih temperaturah, ki jih imamo tukaj.

In nenazadnje: Ali lahko za delovanje toplotne črpalke lahko uporabljam sončno elektrarno?

Sistem ogrevanja s toplotno črpalko lahko kombinirate s sončnimi kolektorji, da zagotovite, da so vaše potrebe po ogrevanju in sanitarni vodi zadovoljive, hkrati pa tudi okolju prijazne. Popolnoma možno je, da bi sončni kolektorji lahko proizvedli vso električno energijo, ki jo potrebujete za delovanje vaše toplotne črpalke, odvisno od velikosti solarnega sistema. To pomeni, da bi ustvarili več električne energije, kot bi jo porabili v enem letu, čeprav to ne bi veljalo za nočno uporabo.

Obstajata dve različni vrsti sončne energije – sončna termična in fotonapetostna.

Ker sončna toplota za ogrevanje tople vode uporablja toploto sonca, lahko to pomaga zmanjšati električno energijo, ki jo toplotna črpalka potrebuje za svoje potrebe.

Nasprotno pa sončni fotonapetostni sistemi (PV) pretvarjajo energijo sonca v elektriko. S to električno energijo lahko poganjate toplotno črpalko in tako zmanjšate potrebo po električni energiji iz omrežja, ki ga večinoma ustvarja izgorevanje fosilnih goriv.

Na splošno so sistemi sončnih celic veliki v kilovatih (kW). Ta meritev se nanaša na količino moči, ki jo proizvedejo plošče na uro, ko je sonce najmočnejše. Povprečni sistem je približno tri do štiri kW in to odraža največjo moč, ki jo lahko proizvedemo v zelo jasnem sončnem dnevu. Ta številka bi lahko bila manjša, če je oblačno ali v zgodnjih jutranjih in večernih urah, ko je sonce najšibkejše. Sistem s štirimi kW bo letno proizvedel približno 3.400 kWh električne energije in zavzel približno 26 m2 strešne površine.

Če so se vam ob vseh teh odgovorih morebiti porajala še dodatna vprašanja – z veseljem vam svetujemo in pomagamo.

Viri

VIR (1) GM Insight

VIR (2) Ask the builder