Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Panheat – toplotne črpalke so ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši način ogrevanja vode in/ali prostorov. Z odvzemanjem toplote okoliškemu zraku, vodi ali zemlji ter z dodano električno energijo segrevaj vodo. Toplotne črpalke za sanitarno vodo tako za glavni vir delovanja uporabljajo zrak, kar stroške porabe električne enegije zmanjša tudi do 75%.

Ekonomičen in okolju prijazen način ogrevanja vode

Toplotna črpalka za pripravo tople sanitarne vode je odlična alternativa ogrevanju vode, ki je hkrati ekonomična in okolju prijazna. Je bistveno ugodnejši in bolj čist način ogrevanja vode v primerjavi s kurilnim oljem, plinom ali električnim grelnikom. Hkrati so toplotne črpalke za sanitarno vodo logično in popolno dopolnilo sistemu ogrevanja na biomaso.

Kako delujejo toplotne črpalke za sanitarno vodo?

toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo delujejo po obratnem principu hladilnika – medtem, ko hladilnik črpa toploto iz notranjosti in jo oddaja v prostor, toplotna črpalka v nasprotni smeri pridobiva toploto z ohlajanjem zraka in jo preko hladilnega krogotoka prenaša na sanitarno vodo v grelniku.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode za svoje delovanje potrebujejo manjši delež električne energije za pogon kompresorja in ventilatorja, večji del predstavlja obnovljiva energija iz zraka, zato je produkt delovanja, topla voda, v veliki meri brezplačna. Toplotna črpalka za sanitarno vodo za pripravo tople vode za vso družino v enem dnevu porabi toliko energije, kot jo porabimo za peko jabolčnega zavitka v klasični pečici.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo lahko pripomorejo tudi k zmanjšanju stroškov ogrevanja, zato strokovnjaki toplotne črpalke za sanitarno vodo močno priporočajo. Sanitarna toplotna črpalka je zagotovo eden najsodobnejših virov ogrevanja, saj nima vpliva na okolje, deluje tiho, začetna investicija pa se kmalu povrne.

Za svetovanje pri izbiri toplotne črpalke, nas kontaktirajte. V kratkem se vam oglasimo in vam zagotovimo toplotne črpalke po najnovejših standardih.

Prednosti toplotne črpalke za sanitarno vodo v primerjavi z ostalimi napravami za ogrevanje

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode imajo kar precej prednosti pred ostalimi načini ogrevanja, kot so na primer ogrevanje na plin, na drva ali kateri koli drug energent:

  •  Naložba, ki se hitro povrne: Stroški nakupa in montaže toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode se hitro povrnejo, saj so obratovalni stroški toplotnih črpalk zelo nizki. Kljub višjim začetnim stroškom nakupa in montaže lahko torej z gotovostjo zatrdimo, da se investicija v toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode vsekakor splača. Naložba se vam povrne v približno štirih do sedmih letih.
  • Nizki stroški ogrevanja: Ogrevanje sanitarne vode s pomočjo toplotne črpalke je precej cenejše od ostalih načinov ogrevanja. Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so lahko v najslabšem primeru 35 %, v najboljšem pa kar 75 % nižji od ostalih načinov ogrevanja.
  • Enostavna za uporabo: Toplotne črpalke so enostavne za uporabo in prijazne za uporabnika. Njihovo vzdrževanje je preprosto, pravzaprav ga niti ne potrebujejo veliko.
  • Okolju prijazen način ogrevanja: Toplotne črpalke so okolju prijazne, saj zmanjšajo okolju škodljive emisije ogljikovega dioksida v zrak od 30 do kar 60%. Poleg tega za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire energije, ki so vedno prisotni in jih nikoli ne bo zmanjkalo (toplota v zemlji, vodi ali zraku) in ne potrebujejo goriv, ki so lahko zdravju nevarna.
  • Visoka zanesljivost: Če se odločite za nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo, je možnost, da jo boste morali zamenjati zaradi pomanjkanja ustreznih energentov, potrebnih za njeno delovanje, zelo majhna oziroma že skoraj povsem nična. Sončnih žarkov, vode in zemlje nam namreč ne bo nikoli zmanjkalo, zato je pridobivanje toplote iz teh treh omenjenih virov pravzaprav še najbolj logična rešitev za ogrevanje prostorov ali pripravo tople sanitarne vode.
  • Ne potrebuje veliko prostora: Toplotna črpalka za pripravo sanitarne vode zasede izredno malo prostora, zato je več kot popolna za uporabo v počitniških hiškah, namestimo pa jo lahko tudi na steno. Za razliko od drugih naprav za ogrevanje toplotna črpalka za sanitarno vodo ne potrebuje rezervoarja za shranjevanje še neporabljenega energenta, saj je njen edini energent pravzaprav okolje, v katerem se nahaja.
  • Funkcija hlajenja: Toplotna črpalka ima dvojno funkcijo, saj lahko z njo v poletnih mesecih tudi ohladite svojo hišo ali stanovanje. Tako boste prihranili pri denarju in prostoru, ki bi ju sicer porabili za klimatsko napravo.

Na kaj biti pozoren pri nakupu sanitarne toplotne črpalke?

sanitarna toplotna črpalka

Pri izbiri sanitarne toplotne črpalke je treba biti pozoren na njeno moč in velikost ogrevalnika.

Običajno zadostuje 50 litrov prostornine ogrevalnika na osebo, bolje pa je izbrati nekoliko večjega. Prednost večjega je v tem, da črpalka ne začne delovati takoj, ko nekdo v stanovanju odpre pipo s toplo vodo. V povprečju deluje le štiri do šest ur na dan, z nastavitvami pa dosežemo, da deluje večinoma ponoči. Rabo energije bomo dodatno zmanjšali, lahko celo za tretjino, če bo voda segrevana na 45 in ne 55 stopinj Celzija. Zaradi higienske ustreznosti jo je treba vske toliko segreti na 65 stopinj Celzija, še posebej je to pomembno v zelo velikih zalogovnikih, iz katerih se topla voda ne porabi tako hitro.