Zakaj potrebujete učinkovit prezračevalni sistem?

Na našem blogu smo že kar precej pisali o različnih vrstah prezračevalnih sistemov. Podrobno smo preverili vrste prezračevalnih sistemovlokalne in centralne sisteme ter prezračevanje glede na prostor – sisteme za kopalnico in delavnico. Malo manj pa smo se dotaknili najbolj pomembne teme in sicer – zakaj se sploh odločiti za učinkovit prezračevalni sistem? Zakaj preprosto ne prezračujemo tako kot včasih – z odpiranjem vrat in oken?

Odgovorili bomo na vprašanje, zakaj torej imeti prezračevalni sistem in kaj sploh pomeni dobro prezračevanje?

Pa poglejmo.

Pomen dobrega prezračevanja

Prezračevanje pomaga, da se vaš dom znebi vlage, dima, vonjav zaradi kuhanja in onesnaževalcev v zaprtih prostorih. Strukturirano prezračevanje nadzoruje raven toplote na podstrešju, uravnava vlažnost v kleti in preprečuje nabiranje vlage v slabše izoliranih stenah. Prav tako je v notranjih prostorih dobro imeti neprekinjen pretok zraka, saj lahko kakršnokoli blokiranje pretoka zraka v vašem domu povzroči škodo v notranjih prostorih in vpliva na zdravje. Eden od razlogov, zakaj je prezračevanje tako pomembno, je, ker nadzoruje, koliko vlage se zadržuje v vašem domu.

svez-zrak

Brez prezračevalnega sistema nimate nadzora nad pretokom zraka v stavbi.

5 super razlogov, zakaj vaš dom potrebuje dobro prezračevanje

1. Za odstranitev kondenzacije, ki povzroča škodo v vašem domu

Nedavna raziskava My Health My Home kampanje (1) je pokazala, da se 58 % domov sooča s kondenzacijo. Vsi vemo, kaj je kondenzacija, toda kaj povzroča kondenzacijo in kaj je mogoče storiti glede tega?

Če ste kdaj opazili kapljice vode, ki se tvorijo na zunanji strani pločevinke s pijačo, potem ko ste jo vzeli iz hladilnika, potem ste bili priča kondenzaciji iz prve roke. Razlog, zakaj se to zgodi, je povezan s temperaturo, zrakom in vodno paro. Temperatura na površini pločevine se zniža, ko pride na zrak. Ko se zrak hladi, se njegova relativna vlažnost dvigne, vodna para pa se spremeni v vlago. Zrak, ki prehaja nad pločevinko, se ne more oprijeti vlage, zato se ta spremeni v kapljice, ki polzijo po hladni površini pločevinke.

To se dnevno dogaja v številnih gospodinjstvih takrat, ko temperatura v prostoru pade, zlasti ponoči, ko je ogrevanje izklopljeno. Zrak doseže točko, kjer se ne more več zadržati v vsej vlagi, ki jo ustvarimo v naših domovih in se prenese na najhladnejše površine – okna, stene in pohištvo – kjer se pojavi kot vsem znana kondenzacija.

vlaznost
Kdaj so notranji prostori prevlažni in obstaja nevarnost pojava plesni (VIR 2)

Kondenzacija se najbolj ustvarja pozimi, ker obstaja velika temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo.

To pomeni, da ko je ogrevanje izklopljeno, notranja temperatura hitro pade in kmalu doseže 100% nasičenost. Ko se zrak naprej ohlaja, se voda ne more več ohranjati v obliki nevidne vodne pare in se začne oblikovati v tekoče kapljice. Kondenzacija je najpogostejša oblika vlage in bo sčasoma povzročila pojav plesni. Če se plesen ne sanira, se bo sčasoma razširila po vseh prostorih, razvila pa se bo lahko tudi črna plesen. To vodi do zatohlega vonja, škode v stavbi, lahko pa povzroči tudi zdravstvene težave.

Namestitev ustreznega prezračevalnega sistema z enoto za nadzor kondenzacije, nežno prezračuje dom in hkrati skrbi za svež in zdrav zrak brez pretirane vlažnosti.

2. Za omogočanje bolj zdravega življenjskega okolja in zmanjšanje tveganja za pojav astme

Ali ste vedeli, da bivanje v vlažnih in plesnivih prostorih povečuje tveganje za pojav astme?

Če dom nima ustreznega prezračevalnega sistema in je vlažnosti visoka, lahko to pripomore k popolnemu okolju za razvoj pršice. Gojišča pršic se pojavljajo predvsem v domovih, ki niso učinkovito prezračeni. Pršice so znane po tem, da povzročajo alergijske reakcije, kar povzroči napade astme, srbenje, solzenje, kihanje in izcedek iz nosu. Te težave se lahko znatno zmanjšajo z učinkovitim prezračevalnim sistemom. Nekateri astmatični bolniki po namestitvi prezračevalnega sistema takoj opazijo izboljšanje.

3. Za pomoč pri lajšanju simptomov senenega nahoda

Spomladi in poleti lahko seneni nahod povzroča številne zdravstvene težave za mnoge ljudi. Učinkovit prezračevalni sistem lahko filtrira večje delce, kot je cvetni prah, s tem da jim preprečuje vstop v notranje prostore. Če imate v stavbi nameščen prezračevalni sistemi, to pomeni, da ni treba odpirati oken, kar bi lahko povzročilo težave za alergike. Učinkovit prezračevalni sistem tako lahko pomeni bolj prijetno pomlad in poletje.

kihanje

Osebe, ki so alergične na cvetni prah in ostale alergene delce so tako kot alergiki po namestitvi prezračevalnega sistema opazile izboljšave njihovega zdravstvenega stanja.

Stalna dobava filtriranega svežega zraka lahko pomaga pri nadzoru onesnaževalcev v notranjem prostoru, kar lahko pozitivno vpliva na zdravje.

4. Za preprečevanje nevarnosti zastrupitve z radioaktivnim plinom radonom

Malo manj poznano dejstvo je, da v Sloveniji vsako leto 90 do 180 ljudi umre zaradi izpostavljenosti nevarnemu plinu radonu (3).

To je brezbarven radioaktivni plin brez vonja, ki nastane z razpadom majhnih količin urana v zemeljski skorji in se nalaga v kamnine. Ko radon razpada se veže na prašne delce zraka, ki jih človek vdihne in na ta način vnese v pljuča. Pogosto vdihavanje teh delcev počasi pripelje do pljučnega raka.

Radon se večinoma nahaja na območjih z visokimi stopnjami granita in drugih magmatskih kamnin. Smiselno je torej preveriti, kakšne so stopnje koncentracije radona v vašem območju in ukrepati. Dober prezračevalni sistem bo vsekakor poskrbel, da zrak, okužen z radonom, v vašo notranjost ne pride.

5. Zmanjševanje vpliva HOS

Hlapne organske spojine (HOS) so nevidni plini, ki lahko v vašem domu povzročijo številne zdravstvene težave – alergijske reakcije, astmo, glavobole, okužbe zgornjih dihal in celo rakava obolenja. Najdemo jih v barvah, tesnilih, čistilnih sredstvih, preprogah, lesu, tudi v predmetih iz trgovine. Ravno zaradi plinov je na koncu lahko zrak v notranjih prostorih do 70 % bolj onesnažen, kot zunanji zrak!

vrste hos
Prikaz najbolj pogostih vrst HOS (VIR 4)

Z namestitvijo ustreznega prezračevalnega sistema, ki nenehno uvaja čisti, svež zrak od zunaj, se stopnja HOS lahko znatno zmanjša.

Sklep

Povprečna oseba porabi 70 % časa v notranjih prostorih v svojega domu. Dobro prezračevanje v domu vam pomaga, da se izognete težavam, povezanim s slabo kakovostjo zraka. Naredite prve korake k izboljšanju kakovosti domačega zraka in se posvetujte z enim od naših specialistov za prezračevanje še danes.

  • VIR (1) My Health My Home
  • VIR (2) Veranda interiors
  • VIR (3) Dnevnik
  • VIR (4) Vibrant Spaces