Kako zmanjšati račun za elektriko? 10 učinkovitih načinov za varčevanje z elektriko

Učinkovitejša uporaba ogrevanja in naprav bo močno vplivala na vaše varčevanje z elektriko in posledično stroške energije. V prispevku zapišemo 10 koristnih nasvetov, da boste porabili manj električne energije, kar se bo na koncu poznalo na vaših računih. Majhne spremembe za varčevanje z elektriko štejejo, upoštevanje spodnjih nasvetov pa ne bo vzelo veliko časa za precej impresiven prihranek.

1. Učinkovito uporabljajte svoje električne naprave

Spodnja grafika prikazuje, katere naprave porabijo največ energije glede na odstotek celotne končne porabe v enodružinskih hišah. Razvrščene so po napravah, razen »Drugo«, ki je sestavljena iz različnih naprav, ki posamezno nimajo nujno pomembnega vpliva, medtem ko skupaj predstavljajo 7 % vseh.

poraba-energije-v-gospodinjstvih
Shema porabe energije v povprečnem gospodinjdtvu (VIR 1)

1. Ogrevanje prostorov

Daleč največji porabnik energije v domovih so ogrevalne naprave, saj predstavljajo 65 % celotne porabe energije v domu. Tu se je torej treba najbolj osredotočiti na zmanjšanje energije. Eden od prvih korakov je izvedba energetskega pregleda, ki lahko lastnikom pove, kje se energija izgublja. Tega lahko za vas opravi eden od Panheat strokovnjakov. Ko so kritične točke identificirane, se naredi načrt prenove ali sanacije za zagotovitev učinkovitosti ogrevanja. Eno od glavnih področij, ki povzroča uhajanje toplote, so običajno težave z izolacijo.

2. Ogrevanje sanitarne vode

Grelniki sanitarne vode, ki porabijo 16 % energije, so drugi največji porabnik. Kot nuja za celoletno uporabo, je iskanje energetsko učinkovitih rešitev prednostna naloga pri zmanjšanju porabe. Eden od načinov je namestitev grelnika vode brez rezervoarja, ker vodo segrejejo le, ko je to potrebno, v nasprotju s stalnim segrevanjem vode skozi ves dan. Druga možnost, ki uporablja obnovljivo energijo, je solarni grelnik vode.

3. Kuhanje

Kuhalni aparati v kuhinji porabijo 4 % celotne porabe energije doma. Čeprav sama po sebi ni osupljiva količina, jo je mogoče preprosto zmanjšati z ustrezno prilagoditvijo navad. Nekaj primerov je uporaba loncev in ponev pravilne velikosti, izbira prave naprave in vzdrževanje čistoče naprav.

4. Hladilne in zamrzovalne naprave

Hladilnik in skrinja v hiši porabita 2 % celotne energije. Kot rečeno, novejši aparati porabijo manj energije, zato je priporočljiv prehod na pametni hladilnik. Pametni hladilniki tudi opozorijo lastnike, če pride do težave. Kot vedno pri novih aparatih so tisti z oznako Energy Star najboljši za zmanjšanje porabe energije.

5. Pralni in sušilni stroji

Tako kot pri hladilnikih so tudi pralni in sušilni stroji naprave, ki jih je mogoče zamenjati z novejšo različico z oznako Energy Star. Pralni stroji in sušilniki perila porabijo 2 % energije v domu, zato pomaga, če se ne zanašate samo na njih. Če je le mogoče, izkoristite shrambo ali poleti teraso za sušenje perila.

6. Razsvetljava

Za razsvetljavo doma se porabi 2 % celotne porabe energije. Čeprav to samo po sebi morda ni velika količina, bo imela kombinacija prizadevanj za varčevanje z elektriko z drugimi napravami večji učinek. Prehod na pametno razsvetljavo, ki zazna, kdaj oseba zapusti prostor, bo vplivala na varčevanje z elektriko.

7. Računalniki in monitorji

Računalniška in podobna tehnična oprema ravno tako porabi 2 % energije. Popoln izklop računalnikov ponoči bo pomagal zmanjšati to količino. Obstajajo tudi računalniki, ki so energetsko učinkovitejši od drugih, kar pomeni, da jih je pametno izbrati, ko je čas za nakup novega.

8. Druga oprema

Pametni vtiči so tudi koristen način za varčevanje z elektriko na ostali opremi, npr. za domače razvedrilo, ki predstavlja 7 % energije v domu. Pametni vtiči popolnoma izklopijo napajanje, običajno ponoči. Prav tako lahko spremljajo podatke o energiji, da vedo, kako bolje nadzorovati uporabo različnih naprav.

Konkretni nasveti, ki jih lahko upoštevate pri električnih napravah:

 • Operite oblačila pri nižji temperaturi. Če perilo operete pri 30 °C (namesto 40 °C), lahko znižate stroške za 38 %.
 • Večje količine perila operite redkeje. Prekomerno pranje lahko povzroči zbledelost, krčenje in napačno oblikovanje, poleg tega pa vas stane več električne energije.
 • Pravilno napolnite pomivalni stroj. Zaženite ga samo, ko je poln in zložen, da bo vsak kos dobro pomit.
 • Uporabite ekološke nastavitve na vseh svojih napravah, ki to omogočajo.
 • Sušite perilo zunaj, ko lahko.
 • Različne tkanine sušite v sušilnem stroju ločeno. Sušenje traja različno dolgo. Izogibajte se tudi sušenju posameznih oblačil.
 • Pred zamrzovanjem počakajte, da se živila ohladijo, zamrznjena živila pa odmrznite v hladilniku.
 • Poskrbite, da bodo naprave čiste – redno odstranjevanje vodnega kamna iz grelnika vode, odmrzovanje zamrzovalnika, čiščenje filtra sušilnega stroja in čiščenje tuljav na zadnji strani hladilnika pomaga, da delujejo čim bolj učinkovito.
sušenje-perila-zunaj
Če se da, perilo sušite zunaj (VIR Freepik)

2. Varčevanje z elektriko je predvsem odlična izolacija

Najbolj od vseh naših nasvetov bo na višino vaših računov za električno energijo vplivalo izboljšanje izolacije v vašem domu. Izolacija podstrešja npr. je najcenejši in najpreprostejši način za izboljšanje izolacijskih lastnosti vašega doma. Če te izolacije nimate in za začetek dodate priporočenih 300 mm (Priporočljiva ekonomična debelina izolacije za podstrešje, ki jo določa PURES, Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah – VIR 5), lahko kar precej prihranite.

Ko je to storjeno, razmislite o izolaciji votlih sten, če je vaš dom primeren. Ni sicer najceneje, vendar se tretjina toplote izgubi skozi vaše stene. Za starejše domove boste namesto tega potrebovali trdno izolacijo sten.

Toplota, ki jo ustvari vaš ogrevalni sistem – in porabljena energija – se bosta hitro izgubili skozi vsa neizolirana območja. Če se najprej lotite teh, bo vaš dom opazno toplejši, znižali boste račune in izboljšali rezultat energetske učinkovitosti.

1. Dodajte stensko izolacijo

Neizolirani domovi izgubijo, kot rečeno, več kot tretjino toplote skozi stene. Samostojna hiša izgublja toploto skozi stene na vseh straneh, saj so vse izpostavljene zunanjemu zraku, medtem ko ima srednja vrstna hiša ali stanovanje manj zunanjih sten, zato je toplotnih izgub manj.

Preverite, kakšne stene imate. Vedeti morate, kako so zgrajene vaše stene, ker se metode izolacije vsake vrste precej razlikujejo. Starost vašega doma vam lahko da idejo o vrsti stenske konstrukcije.

Večina domov, starih več kot 100 let, ima trdne zidove, običajno iz opeke ali kamna. Na voljo so notranji in zunanji masivni izolacijski sistemi. Hiše, zgrajene po letu 1920, bodo verjetno imele votle stene, sestavljene iz dveh sten z zračno režo (votlina) vmes. Izolacija se običajno lahko namesti v votline, široke najmanj 50 mm.

Sodobni domovi, zgrajeni po letu 1990, imajo običajno izolirane votle stene in jih ni treba nadgrajevati.

izolacija
Najbolj boste privarčevali z učinkovito izolacijo (VIR 2)

2. Dodajte talno izolacijo

Do 15 % izgubljene toplote gre skozi pritličje vašega doma, zato ga je treba po možnosti izolirati. Običajno ni potrebna za zgornja nadstropja, če pa imate sobo nad neogrevanim prostorom, kot je garaža, je lahko izolacija koristna.

Preverite, kakšna tla imate. Tako kot stene morate vedeti, kakšno vrsto tal imate, da izberete pravo vrsto izolacije.

 • Viseča tla, običajno talne deske, se naslanjajo na tramove nad praznim prostorom. Izoliramo jih lahko s trdimi ploščami, mineralno volno ali izolacijo iz pene.
 • Masivna tla so običajno kamnita ali betonska. Na vrhu je mogoče položiti plast toge izolacije.

Mnogi domovi imajo obe vrsti tal, zato boste morda potrebovali več kot en način.

3. Izolacija strehe in podstrešja

Izolacija strehe ali podstrešja je torej eden stroškovno najučinkovitejših načinov za izboljšanje energetske učinkovitosti vašega doma. Velike samostojne hiše in bungalovi izgubijo velik delež toplote skozi streho, vendar lahko večina domov koristi najmanj 300 mm izolacije podstrešja.

Kakšno streho imate? Večino streh je mogoče izolirati, vendar obstajajo različni načini.

 • Poševne strehe je mogoče izolirati na ravni tramov kot hladno streho, kar se pogosto imenuje izolacija podstrešja, ali na ravni špirovcev kot toplo streho. Na voljo so izolacijski zvitki, toge plošče in razpršilna pena.
 • Ravne strehe so lahko izolirane kot topla streha, hladna streha ali obrnjena streha.

3. Nadgradite okna in vrata

Če imate enojno zasteklitev, bo vaš dom toplejši in tišji, če ga zamenjate z energetsko učinkovitejšimi okni. Vsak dom ne more namestiti nadomestnih oken, vendar obstajajo druge možnosti.

 • Dvojna zasteklitev je najpogostejša vrsta, sestavljena iz dveh steklenih plošč z zaprto režo med njima, napolnjenih z zrakom ali inertnim plinom.
 • Trojna zasteklitev je sestavljena iz treh steklenih plošč z dvema režama in je lahko učinkovitejša od dvojne zasteklitve.
 • Sekundarna zasteklitev ni nadomestek, ampak se doda obstoječim oknom za izboljšanje zadrževanja toplote. Lahko je dobra izbira za najete nepremičnine, spomeniško zaščitene zgradbe in domove na zaščitenih območjih, kjer zamenjava oken ni dovoljena.
izolacija oken
Dodatni nasveti za izolacijo oken (VIR 3)

4. Dodajte jeklenko za toplo vodo in izolacijo cevi

Vaš grelnik ogreva vodo za pipe in radiatorje, vendar se lahko veliko te toplote izgubi skozi neizoliran rezervoar za vodo in razdelilne cevi. Samo izolacija vašega rezervoarja za toplo vodo se bo verjetno povrnila v samo enem letu in je zelo enostavna.

 • Namestite cilindrični plašč. Ni velik strošek, pa še enostavno ga je namestiti. A vendar se prepričajte, da je debel vsaj 80 mm.
 • Izolirajte vse dostopne cevi za toplo vodo s penasto cevjo, ki je že na polici.
 • Dodajte odsevne plošče za radiatorje, da preprečite izgubo toplote skozi zunanje stene. Še posebej so učinkoviti pri radiatorjih na neizoliranih masivnih stenah.

5. Izboljšajte svojo zaščito pred prepihom

Če bi preprečili uhajanje toplote skozi vrzeli okoli vrat in oken, bi lahko ravno tako prihranili. Lahko pomaga, da bo vaš dom tudi pri nižjih temperaturah bolj udoben.

Profesionalna zaščita pred prepihom vaše celotne hiše sicer nekaj stane, vendar obstaja veliko načinov za zaščito pred prepihom, ki jih lahko izvedete sami.

Začnite takole:

 • Okna – okoli okvirja uporabite trakove za zaščito pred prepihom. Krtačni trakovi se bolje obnesejo pri krilnih oknih.
 • Vrata – uporabite trakove za zaščito pred prepihom okoli robov in krtačo ali loputo na tečajih za preprečevanje prepiha na dnu.
 • Dimnik in kamin – če kamina ne uporabljate, zamašite dimnik z napihljivo blazino ali namestite pokrov na lonec dimnika. Če imate odprt dimnik, lahko s tem prihranite.
 • Deske in letve – talne deske se morajo premikati, zato v reže uporabite fleksibilno polnilo na osnovi silikona.
 • Podstrešne lopute – za ohranjanje toplote uporabite penaste trakove, odporne na prepih.

Ne pozabite le, da v svojem domu potrebujete nekaj prezračevanja, zato ne zakrivajte lukenj, ki naj bi bile tam, kjer so zračniki v okenskih okvirjih.

6. Preverite svoj račun za elektriko za majhne prihranke

Večina od nas trenutno ne bo mogla prihraniti znatno več denarja z zamenjavo tarife ali ponudnika energije, saj dobavitelji ponujajo relativno podobne cene.

račun-za-elektriko
Skrbno preučite račun (VIR Freepik)

Toda še vedno lahko nekaj storite, da prihranite.

 • Če prejemate papirnate račune, prosite svojega dobavitelja energetike, naj preide na brezpapirne račune in namesto tega upravljajte svoj račun prek spleta. Nekatera podjetja strankam zaračunavajo papirnati račun.
 • Plačilo z direktno bremenitvijo je običajno najcenejše. Če pa želi vaš dobavitelj povečati vašo direktno bremenitev za več, kot bi pričakovali, ga prosite, da pojasni, zakaj. V enem letu bi se morala vaša uporaba in plačila uravnotežiti.
 • Če ste na računu nabrali preveč dobroimetja, lahko zaprosite za vračilo ali za zmanjšanje neposrednih obremenitev, medtem ko delate s tem. Priporočamo, da imate na računu približno dva do tri mesece plačil.
 • Redno pošiljanje odčitkov števca vašemu dobavitelju bo tudi zagotovilo točnost vaših plačil in preprečilo predvidene račune. Če imate pametni števec, bi moral samodejno pošiljati odčitke števca.

7. Uporabite manj vroče vode

Tudi če ogrevanje vključite samo pozimi, porabljate energijo za ogrevanje vode vse leto. Tako bo ogrevanje in njegova pametna uporaba vplivala na vaše račune.

 • Če imate rezervoar za vročo vodo (namesto kombiniranega bojlerja), uporabite nadzor za ogrevanje, da vklopite in izklopite ogrevanje vode in s tem ogrejete samo toliko vode, kot jo potrebujete.
 • Z močnimi prhami lahko porabite več vode v manj kot petih minutah kot s kadjo, zato namestite eko glavo prhe. Prha bo še vedno močna, vendar bo zmanjšala porabo tople vode.
 • Poskusite uporabiti časovnik za prhanje, da bo le-to trajalo štiri minute ali manj. Prav tako lahko prihranite, če imate merilnik.
 • Izogibajte se pomivanju pod tekočo pipo – raje pomijte v umivalniku ali skledi. Poskusite tudi, da vroča pipa ne teče predolgo, medtem ko izpirate predmete.
pod-prho
Omejite prhanje (VIR Freepik)

8. Ne pozabite servisirati kotla in prilagoditi temperaturo dotoka

Morda svojega kotla ne uporabljate učinkovito – zaradi česar bo ogrevanje vašega doma pozimi dražje.

Čeprav vaš kotel v toplejših mesecih ne bo opravljal toliko težkega dela, je dobro, da čas nedelovanja izkoristite za servisiranje in vzdrževanje.

Nadgradnja starega plinskega kotla razreda G na novega kondenzacijskega kotla razreda A s programatorjem, sobnim termostatom in termostatskimi radiatorskimi ventili lahko prihrani.

Seveda je treba kotel zamenjati le, če je star in pokvarjen. Nakup novega kotla lahko kar precej stane, vključno z namestitvijo in novimi radiatorskimi ventili, zato morate to pretehtati glede na možne prihranke.

Če vaš kotel še vedno deluje, je še vedno mogoče prihraniti. Začnite tako, da rezervirate servis kotla in prosite svojega inženirja, da poskrbi, da deluje čim bolj učinkovito.

Prilagoditev temperature dovoda vašega kotla

Znižanje temperature dovoda vašega kombiniranega kotla je hitro in lahko takoj zniža vaše račune. Kondenzacijski kombinirani kotli imajo običajno temperaturo ogrevalnega dovoda nastavljeno na 75–80 °C, vendar je veliko domov z njim mogoče primerno ogreti na 50–70 °C.

Obseg, do katerega lahko znižate temperaturo pretoka ogrevanja vašega kotla, je zelo individualen. Toda znižanje pomeni, da vaš kotel porabi manj plina in deluje bolj učinkovito. Tako boste prihranili denar, vaš dom pa bo še vedno topel.

Začnite z majhno spremembo in preverite, ali vam je udobno, preden jo dodatno znižate. Prilagodite nastavitve kotla po nasvetu strokovnjaka za kotle.

Vendar, če ste se prepričali, da je varno, in ste preverili tehnični priročnik vašega kotla, lahko te nastavitve prilagodite sami z nadzorovanjem kotla.

Temperatura dovoda za ogrevanje na splošno simbolizira majhna slika radiatorja, za toplo vodo pa slika pipe. Puščici gor in dol spremenita nastavitve temperature.

7. Uporabite nadzor ogrevanja

Izkoristite toplejše vreme, da posodobite in se lotite nadzora ogrevanja, tako da boste pripravljeni na učinkovito ogrevanje doma naslednjo zimo.

Regulacija ogrevanja vam omogoča, da:

 • nastavite vklop in izklop ogrevanja in tople vode, ki vam ustrezajo
 • ogrevajte le tiste dele vašega doma, ki to potrebujejo
 • nastavite različne temperature za različna področja vašega doma
 • ohranjajte svoj dom na udobni temperaturi, brez izgube toplote

Če že imate termostat in programator, bi lahko z namestitvijo termostatskih radiatorskih ventilov kar nekaj prihranili.

Preizkusite te nasvete za čim bolj učinkovito uporabo toplote:

 • ohranite razdaljo med radiatorji in pohištvom
 • poskrbite, da zavese ne visijo pred radiatorji
 • odstranite pokrove radiatorjev
 • odzračite radiatorje, da odstranite hladne točke.

Za večino ljudi je najnižja ugodna temperatura za nastavitev ogrevanja nekje med 18°C in 21°C.

ired-regulator
Nadzor ogrevanja s termostatom (VIR 4)

Električni grelci

Električne grelnike je najbolje uporabljati zmerno. Elektrika je veliko dražja od plina, zato bodo stroški hitro narasli. Poleg tega nekateri grelniki nimajo zelo dobrih termostatov, zato vam ne zagotavljajo želene sobne temperature.

Boljša alternativa so vsekakor IR paneli, ki grejejo bolj učinkovito in uporabijo manj elektrike.

Če uporabljate električni grelec, poskusite uporabiti monitor pametnega števca, da primerjate, koliko stane delovanje električnega grelnika v primerjavi z vklopom centralnega ogrevanja.

8. Izkoristite pametne termostate in pametno tehnologijo

Pametni termostati vam omogočajo upravljanje ogrevanja na daljavo prek mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Nekateri se lahko tudi naučijo vaše rutine ali prilagodijo vaše nastavitve glede na vremenske razmere.

pametna-aplikacija
Odločite se za pametne aplikacije (VIR Freepik)

Skupaj s pametnimi termostatskimi radiatorskimi ventili lahko natančno nadzirate, kateri prostori so ogrevani in kateri ne. Če npr. želite, da se radiator v vaši dnevni sobi vklopi, ko pridete domov iz službe, da vaša spalnica ostane hladna do poznega večera in da se vaša kuhinja zjutraj ogreje. Prepričajte se le, da izdelek, ki ga kupite, združljiv z ostalimi, da ga boste lahko uporabljali najbolj učinkovito.

Termostatski radiatorski ventili (TRV) niso vsi digitalni. Tradicionalni vam omogočajo, da ročno zmanjšate radiatorje v prostorih, ki jih ne uporabljate.

Ali bo pametni termostat lahko prihranil denar, bo odvisno od vašega življenjskega sloga in tega, kako učinkovito že nadzorujete ogrevanje.

Aplikacije za varčevanje z elektriko

Aplikacije za stranke nekaterih energetskih podjetij ponujajo podrobne informacije o vaši porabi energije, zlasti če imate pametne števce.

Pametni števec vam v skoraj realnem času pokaže, koliko energije porabite in koliko stane. To lahko uporabite, da ugotovite, kje in kdaj lahko zmanjšate uporabo.

9. Za varčevanje z elektriko naj bodo prihodnji nakupi energetsko učinkoviti

Nakup zelo poceni naprave je lahko lažna ekonomičnost, ki no na koncu stala celo premoženje.

Če izberete energetsko učinkovite naprave, lahko vsako leto prihranite na stotine evrov tekočih stroškov v primerjavi z najbolj potrošnimi izdelki.

10. Preverite svojo upravičenost do subvencij za energetsko učinkovitost ali dodatnih ugodnosti

Energetske sheme in nepovratna sredstva vam lahko pomagajo pri plačilu računov za energijo ali vam pomagajo pri stroških ogrevanja z obnovljivimi viri energije. Pri nas za to skrbi Ekosklad, ponujajo pa ugodnosti (subvencije in krediti) na številnih področjih:

 • ogrevanje in prezračevanje
 • izolacija in okna
 • vozila
 • električna samooskrba
 • nakup / gradnja / celovita obnova stanovanjske stavbe
 • menjava cevi in oblog
 • voda
 • odpadki
 • gospodinjski aparati

Ugotovite, do katerih subvencij za energijo za dom ste upravičeni in prihranite!

 • VIR (1) iEnergija
 • VIR (2) Home Stratosphere
 • VIR (3) Chameleon decorators
 • VIR (4) Ired.si
 • VIR (5) PISRS