Velikost sončne elektrarne – na kaj moramo paziti in kako jo sploh določiti?

Velikost sončne elektrarne je odvisna od lege objekta, naklona površine in vaše letne porabe električne energije. Gre za specifične spremenljivke, zato je v prvem hipu težko natančno določiti velikost sončne elektrarne. Velja pa, da povprečna družina z ogrevanjem na toplotno črpalko porabi letno približno 10 kWh električne energije. Da boste samooskrbni, jo morate toliko tudi proizvesti.

Aplikacije in spletne strani za določitev velikosti sončne elektrarne

Velikost sončne elektrarne lahko določite s pomočjo aplikacij na telefonu ali spletnih strani. V google vpišite »solar panel calculator« in vam bo navrgel kopico strani, za izračun velikosti solarne elektrarne. Vnesli boste nekaj ključnih podatkov (lego objekta, površino strehe in letno porabo električne energije), spletna stran (1) pa vam bo izračunala velikost sončne elektrarne. Podatki ne bodo povsem natančni, lahko pa vam služijo v orientacijo, da si lažje predstavljate končni znesek. Nenazadnje, se vse vrti ravno okoli njega.

Velikost sončne elektrarne
Solarni sistem bo večino energije ustvaril med pomladjo in jesenjo, torej med aprilom in oktobrom.

Velikost sončne elektrarne si lahko izračunate tudi »peš«

Grob izračun velikosti sončne elektrarne za samooskrbo lahko opravite kar sami. Pravzaprav potrebujete le vašo letno porabo električne energije. Če vaša družina letno porabi 10 kWh električne energije, boste postavili najmanj enako veliko solarno elektrarno. Če vemo, da fotonapetostni modul nazivne moči 1 kW v Sloveniji v povprečju proizvede 1,1 kWh električne energije, potem si lahko izračunamo koliko solarnih celic potrebujemo.

Imate dovolj površine za solarni sistem?

Solarni sistem bo večino energije ustvaril med pomladjo in jesenjo, torej med aprilom in oktobrom. Sončna elektrarna pozimi in v prehodnih obdobjih ne bo delala s polno močjo. Tudi to je potrebno upoštevati pri izračunu. Zato se vedno odločamo za nekoliko večjo sončno elektrarno, kot je naša dejanska poraba električne energije. Solarni sistem nam jo mora v času, ko deluje optimalno, proizvesti tudi za »sušna« obdobja. Zato, kot rečeno, načrtujemo nekoliko večjo. Pa imate za to dovolj površine, da bo mogoče nanjo namestiti vse sočne panele?

Računajte, da za 1 kWh proizvedene električne energije potrebujete približno 7 m2 strehe ali druge površine.

Velikost sončne elektrarne naj odraža vašo prihodnost

Pri izračunu velikosti sončne elektrarne upoštevajte dejstvo, da boste v prihodnje porabili več električne energije. Trend življenja gre v smeri vedno večje porabe, četudi nas stalno bombardirajo, da naj jo omejimo. A dejstvo je, da so električni avtomobili na pohodu. Razmislite, mar ne bo v prihodnje eden takih parkiran tudi na vašem dvorišču, pa čeprav ga danes še nimate? Kdo ve, kaj se bo zgodilo v naslednjih tridesetih letih, kolikor je doba električnih panelov. Zato naj velikost sončne elektrarne odraža vašo prihodnost. Ali pa pri postavitvi le-te upoštevajte, da boste nekoč dodali še dodatne fotovoltaične modele, s katerimi boste lahko prilagodili moč trenutni porabi.

Investicija se vsekakor izplača!

Gospodinjstvo, ki letno porabi okoli 10 tisoč kWh električne energije, plača zanjo okoli 1500 evrov. Takšno gospodinjstvo bi potrebovalo najmanj 10 kWp sončno elektrarno, kar bi v praksi pomenilo okoli 12 500 evrov. A to ni dokončna cena sončne elektrarne. Končna cena je celo nižja! Če odštejemo še 1800 evrov subvencije, nas bo stala samo 10 700 €. Po zagonu sončne elektrarne nam ostanejo samo še fiksni stroški (varovalke), ki znašajo dobrih 15 evrov na mesec (3 x 20A). Investicija v sončno elektrarno nam bi se torej povrnila v približno sedmih do devetih letih. V vseh naslednjih letih pa sledijo prihranki – vsako leto za en dopust.

Velikost sončne elektrarne
Je ostrešje dovolj trdno, da bo preneslo dodatne obremenitve?

Strokovnjaki povedo zadnjo besedo!

Navedli smo nekaj osnovnih smernic, kako se lotiti izračuna velikosti sončne elektrarne. A pri izračunih ni upoštevan naklon vaše strehe. Ta mora biti med 20 in 40 stopinjami. Idealna orientacija strehe je v smeri proti jugu, sprejemljiva je tudi proti vzhodu ali zahodu. Seveda vsak odmik od idealne pozicije pomeni določeno izgubo na proizvodnji električne energije. Zato natančnejši izračun prepustite našim strokovnjakom, ki bodo upoštevali tudi omenjene parametre. Še najboljši je ogled danih razmer kar na terenu, kar je dobro za obe strani v izogib kasnejši morebitni nejevolji.

Omejitve pri sončni elektrarni

Če pustimo ob strani finančno plat investicije, sta osnovni omejitvi lokacija in razpoložljiva površina za sončno elektrarno. Če lokacija na vašem objektu ni primerna za domačo elektrarno, lahko nadomestno lokacijo poiščete v bližini – če je to seveda možno. Kozolci in drugi pomožni objekti pridejo v takem primeru še kako prav, nekateri se celo odločijo za postavitev elektrarne na tleh. Naj tu omenimo, da se v primeru postavitve sončne elektrarne na pomožnem objektu, davčna stopnja investicije dvigne iz nižje na standardno (22 %). Če imate montirano sončno elektrarno na hiši, je namreč davčna stopnja 9,5 %. Druga omejitev pa je kvaliteta vaše strehe.

Je ostrešje dovolj trdno, da bo preneslo dodatne obremenitve? Ta vprašanja se pojavijo predvsem pri starejših objektih. Kakšne so letve, strešniki? Bodo lahko kljubovali zobu časa še dve desetletji? Menjava kritine ali ostrešja po tistem, ko je zgrajena sončna elektrarna, zelo zakomplicira in tudi podraži investicijo. Zato svetujemo, da za te stvari poskrbite še pred samo montažo sončne elektrarne.

Presežki ustvarjene električne energije

Sončna elektrarna bo poleti imela presežke ustvarjene električne energije, v hladnejšem delu letnega časa, pa bo ravno obratno. Tedaj so dnevi krajši, v nižinah rada prevladuje megla. Višek električne energije boste zato v poletnem času preusmerjali v električno omrežje, ki se bo poračunal z vašim mankom v zimskem času. Za takšno »poračunavanje« potrebujete soglasje distributerja električne energije. V kolikor tega ne dobite, je rešitev le še hranilnik električne energije. S tovrstnim sistemom postanete popolnoma neodvisni od električnega omrežja.

velikost sončne elektrarne
Domača sončna elektrarna s hranilnikom el. energije (2).

Po letu 2023 prihajajo spremembe pri obračunu električne energije

Po koncu leta 2023 bodo nastopile določene spremembe pri obračunu električne energije. Skladno z evropsko direktivo, bo moral uporabnik plačati omrežnino za vso elektriko, ki jo bo prevzel iz distribucijskega omrežja.  Tisti, ki bodo sončno elektrarno v omrežje priključili do konca leta 2023, bodo obračunavanje po trenutnem sistemu ohranili tudi po izteku tega obdobja, dokler bodo uporabljali napravo za samooskrbo. Glede na to, da znesek, ki ga plačujemo za omrežnino, znaša skoraj toliko kot strošek za dobavljeno električno energijo, bo nov obračun omrežnine precej vplival na finančno plat, zaradi katere se ljudje odločajo za sončno elektrarno. Spremembe se obetajo tudi pri brezplačnem oddajanju presežkov v omrežje. Po novem naj bi namreč trgovec proizvajalcu plačal za presežke električne energije, ki jih bo ta oddal v omrežje. (3) Zato, če se odločate o sončni elektrarni, pohitite, da še ujamete vlak z vsemi ugodnostmi!

Vir (1): Omnicalculator
Vir (2): Ecodiaz
Vir (3): ZPS