Visokotemperaturna toplotna črpalka za radiatorje

Visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje radiatorjev je daljša besedna zveza, ki se na prvi pogled zdi kontradiktorna. Toplotne črpalke in radiatorji pač ne gredo skupaj, bi si marsikdo mislil, saj danes večinoma govorimo o ogrevanju s pomočjo talnega gretja. A se motite! Vsi nimajo talnega gretja, sploh starejši objekti ne, saj bi vzpostavitev talnega gretja pomenilo zelo velik gradbeni poseg. V takih primerih je mogoča kombinacija toplotne črpalke z radiatorji, pri čemer moramo paziti kakšen tip toplotne črpalke bomo izbrali.

Razlika med visokotemperaturno in nizkotemperaturno toplotno črpalko

V primerih adaptacije objektov, kjer se ohranja star ogrevalni sistem, ki potrebuje za optimalno delovanje in bivalno udobje višje temperature, je potrebna posebna toplotna črpalka za ogrevanje.  Pravimo ji visokotemperaturna toplotna črpalka, kjer že samo ime pove, da gre za črpalko, ki omogoča višje temperature, tudi do 80 stopinj Celzija. Običajne črpalke za bivalne površine s talnim gretjem tega ne omogočajo, saj nimajo te potrebe. Posledično takšne toplotne črpalke za talno gretje imenujemo nizkotemperaturna toplotna črpalka.

Visokotemperaturna toplotna crpalka kako deluje
Shema delovanja toplotne črpallke (Vir (1)).

Proces delovanja toplotne črpalke za ogrevanje je sestavljen iz štirih faz: uparevanje, stiskanje, utekočinjanje in ekspanzija. Toplota, ki vstopa v črpalko, preide v hladilo uparjalnika. Zaradi nizkega tlaka utekočinjeno hladilo preide v plinasto agregatno stanje. S pomočjo kompresorja se hladilo posesa iz uparjalnika in ga stisne, zaradi česar mu naraste temperatura. Tako ogreta para nato potuje v kondenzator, kjer se del toplote prenese na vodo, ki kroži v ogrevalnem sistemu, uparjeno hladilo pa kondenzira. Utekočinjenemu plinu se znižata temperatura in tlak, zato se ohladi in je kot tak v uparjalniku znova pripravljen na prejem toplotne energije in višji tlak. Za proces delovanja je seveda potrebna električna energija, kot medij za prenos toplotne energije iz zunanjosti do črpalke pa se lahko uporablja voda, zemlja ali zrak.

Za dvig temperature skrbijo posebni ali dodatni kompresorji v toplotnih črpalkah

V čem se visokotemperaturne toplotne črpalke ločijo od nizkotemperaturnih? Odgovor: v kompresorju ali številu le teh. Toplotna črpalka v okolju z nizkimi temperaturami pošteno škriplje z zobmi, da dvigne temperaturo ogrevanja. Če je temperatura ekstremno nizka, govorimo o minus 20 stopinj ali več, se vklopijo električni grelci, ki pomagajo pri gretju vode. Seveda to pomeni dodatno električno energijo in dražjo mesečno položnico. Si predstavljate, kako visoki bi bili stroški, če bi na tak način morali ogrevati vodo na 60, 70 ali 80 stopinj, kot jih potrebujemo v primeru ogrevanja z radiatorji? Raje ne! Zato so razvili visokotemperaturne toplotne črpalke s posebnimi kompresorji, ki omogočajo, da ima črpalka tudi v primeru minus 15 stopinj nazivno izhodno moč in dovolj visoko temperaturo vtoka. Visokotemperaturna toplotna črpalka bo imela še vedno električne grelnike, saj nenazadnje tudi ni priporočljivo, da je sistem brez njih, a ti ne bodo tako obremenjeni. Pravzaprav bodo v skrajnih temperaturah razbremenili delovanje kompresorja in podaljšali njegovo življenjsko dobo.

Visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje radiatorjev_01
Pri kombinaciji toplotne črpalke in radiatorjev poskrbite za pravilen model toplotne črpalke.

Visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje radiatorjev

Na trgu je velika ponudba in s tem tudi cena toplotnih črpalk, sploh tipa »toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje«. Kupci so pogosto zmedeni in pogosto ne vedo za kakšno se odločiti. Predlagamo, da se posvetujete z našimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali in ustrezno svetovali. Pomembno je, da ima vgrajen kompresor z vbrizgom. Za starejše gradnje, ki običajno ne slovijo po dobri toplotni izoliranosti, strokovnjaki priporočajo toplotne črpalke z dvojnim vbrizgom kompresorja in plinom R32 (omogoča temperature do 70 stopinj) ali pa kar dvokompresorske toplotne črpalke, ki omogočajo ogrevanje do 80 stopinj.

Dvokompresorske toplotne črpalke imajo daljšo življenjsko dobo

Proizvajalci toplotnih črpalk bodo pritrdili, da imajo dvokompresorske toplotne črpalke zrak voda daljšo življenjsko dobo. Razlog je fizikalne narave, kajti enokompresorske toplotne črpalke imajo v krogotoku visok tlak (pritisk). Ta obremenjuje sistem in krajša njegovo življenjsko dobo. Pri dvokompresorskih to odpade, zato ne prihaja do preobremenitve sistema. Zato lahko mirno rečemo, da je dvokompresorska najboljše razmerje med porabo električne energije in življenjsko dobo črpalke.

Radiatorji so še stari, bodo primerni?

Po tem, ko se odločimo za toplotno črpalko, se pojavi vprašanje, kako primerni so obstoječi radiatorji za nov način vira ogrevanja. To je zelo pogosto vprašanje naših strank. Načeloma so radiatorji, če so še dovolj kakovostni (da nimajo mehanskih okvar), primerni tudi za nov način ogrevanja s toplotno črpalko. Poznavalci bi prej kot na samo stanje radiatorjev opozorili na njihovo število. So primeri, ko so se vgrajevali nesmiselno, zato so bili nekateri prostori pregreti (posledično so jih stranke zapirale), drugi pa zaradi svoje velikosti ali številčne podhranjenosti niso zadostno ogrevali prostora. Ne bo napak, če se za nasvet obrnete na energetskega svetovalca, ki ga danes premore tako rekoč že vsaka občina, ali pa se posvetujte z zaupanja vrednim vodovodnim inštalaterjem. Seveda, vam lahko pomagamo tudi mi. (Vir 2)

Visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje radiatorjev_02
Toplotna črpalka pripomore k znižanju ogrevalnih stroškov.

Toplotna izolacija je še vedno pomembna, saj znižuje stroške ogrevanja

Učinkovitost ogrevanja z radiatorji je v vsakem primeru odvisna od toplotne izolacije vašega objekta. Če je ta dobra, je lahko temperatura v radiatorjih nižja, kar ob kombinaciji z zalogovnikom tople vode omogoča že kar konkretne prihranke. Namesto da bi vodo ogrevali na 60 ali 70 stopinj, jo lahko tako samo na 40 (Vir 3). S premišljeno izbiro toplotne črpalke, postavitvijo radiatorjev in njihovo velikostjo, ter dobro toplotno izolativnostjo objekta lahko torej privarčujemo kar nekaj denarja in hkrati imamo še večje bivalno udobje.

Z visokotemperaturno toplotno črpalko lahko veliko privarčujete

Visokotemperaturna toplotna črpalka omogoča visoke prihranke, saj močno zmanjša mesečne ogrevalne stroške. Recimo da imate starejšo hišo in ogrevanje na olje. Stroški ogrevanja so znašali od 2000 do 2500 litrov kurilnega olja, ob predpostavki, da je v prostoru še kamin ali štedilnik na drva. Strošek olja je bil med 2500 in 3000 evri letno. Z namestitvijo toplotne črpalke se je letni strošek znižal na od 1000 do 1500 evrov. To je enkrat manj kot pred tem. Kalkulacije so seveda odvisne od trenutne cene energentov na trgu in dodatnih izolativnih ukrepov, ki jih boste izvedli na objektu po montaži črpalke, a verjetno razumete, kam pes moli taco. Investicija se vam bo povrnila v nekaj letih. Ste po prebranem še vedno v dvomih? Obrnite se na nas, opravili smo že čez tisoč svetovanj in montirali čez 400 toplotnih črpalk. Naše številne izkušnje, preverjeni proizvajalci toplotnih črpalk in naše znanje so garancija za vaše bivalno udobje. Preverite!

Vir (1) Traderadiators
Vir (2) MrCentralHeating
Vir (3) Jaga