Naravno, mehansko ali hibridno prezračevanje?

Dejstvo je, da vsak od nas živi in dela v večinoma zaprtih objektih oz. notranjih prostorih. Zato je seveda izjemnega pomena, da dihamo svež in čist zrak. A kako smo lahko prepričani, da je res tako? Kako se to zgodi?

Prezračevanje je proces dotoka zunanjega zraka v stavbo ali prostor in distribucija le-tega po prostorih. Namen prezračevanja v stavbah je zagotoviti čim bolj prečiščen (brez onesnaževalcev) in zdrav zrak za dihanje. Pomaga ublažiti številne morebitne zdravstvene težave in omogoča pravo količino svežega zunanjega zraka.

Starejše stavbe so bolj dovzetne za dotok zunanjega zraka zaradi slabe izolacije. Če nimate nobenih prezračevalnih, klimatskih ali ogrevalnih sistemov je to super, sicer pa velika slabost. Slaba izolacija namreč ob delovanju npr. klimatske naprave ali toplotne črpalke povzroča ogromne energetske izgube.

prezracevanje

Prezračevanje v objektih ocenjujemo glede na tri osnove karakteristike:

  • stopnjo prezračevanja,
  • smer pretoka zraka in
  • distribucijo zraka oz. vzorec pretoka zraka.

Če ne želite ali ne morete vgrajevati večjih centralnih prezračevalnih sistemov, imate vedno na voljo tri osnovne vrste, ki se lahko uporabijo za prezračevanje stavbe – naravno, mehansko in hibridno prezračevanje.

Naravno prezračevanje

Naravne sile usmerjajo hladen zunanji zrak skozi namensko zgrajene odprtine stavb, vključno z okni, vrati, dimniki in kanali in tako spodrivajo vroč zrak iz notranjosti. Tako naravno prezračevanje stavb je odvisno od podnebja, zgradbe objektov in človeškega vedenja. Hladen zrak, ki je težji, se dovaja preko spodnjih odprtin, vroč, lažji pa se odvaja preko višje ležečih odprtin.

naravno-prezracevanje
Princip naravnega prezračevanja (VIR 1)

Mehansko prezračevanje

Ventilatorji so vir mehanskega prezračevanja. Ventilatorji so lahko nameščeni neposredno na okna ali stene ali nameščeni v zračnih kanalih za dovod in odvod zraka. Tako prezračevanje zagotavlja tudi več nadzora nad tem, koliko zraka se dejansko pretaka.

Mehansko prezračevanje preprečuje kopičenje vonjav, odvečne vlage in onesnaževalcev v vaših bivalnih in delovnih prostorih. To je še posebno pomembno v vaših kuhinjah in dnevnih sobah, pa tudi v javnih prostorih, kot so kuhinje restavracij, telovadnice in sanitarije. Če vlage in vonjav ne preprečite, vas dolgoročno lahko precej stanejo, saj bodo slej ko prej začele povzročati druge težave, kot so plesni in poškodbe pohištva ter opreme.

Hibridno prezračevanje

Hibridno prezračevanje je kombinacija mehanskega in naravnega prezračevanja – mehansko prezračevanje je smiselno vklopiti, ko je naravna stopnja pretoka prezračevanja prenizka.

Ko torej samo naravno prezračevanje ni dovolj, se lahko namestijo ventilatorji za odvod zraka. Vendar pa je treba to preprosto vrsto prezračevanja uporabljati previdno. Ventilatorji je treba namestiti tja, kjer se lahko zrak iz prostora neposredno odvede ven skozi steno ali streho. Velikost in število ventilatorjev za odvajanje zraka sta odvisna od želene stopnje prezračevanja in jo je treba pred uporabo izmeriti in preskusiti.

Težave, povezane z uporabo ventilatorjev, vključujejo težave z namestitvijo, hrupom, povečano ali zmanjšano temperaturo v prostoru. Če temperatura v prostoru še vedno predstavlja nelagodje, bo morda treba namestiti še dodatne, npr. stropne ventilatorje.

hibridno-prezracevanje
Princip hibridnega prezračevanja (VIR 2)

Uspešnost prezračevanja v stavbah se lahko oceni na podlagi naslednjih vprašanj:

  • Ali sistem zagotovi zadostno stopnjo prezračevanja?
  • Ali je smer pretoka zraka v stavbi od čistih do onesnaženih področij?
  • Kako učinkovit je sistem pri zagotavljanju zunanjega zraka do vsakega prostora?
  • Kako učinkovit je sistem pri odstranjevanju onesnaževalcev zraku iz vsakega prostora?

Pogosto se uporabljata dva splošna indeksa uspešnosti.

Učinkovitost izmenjave zraka kaže, kako optimalno se svež zrak porazdeli v prostoru, medtem ko učinkovitost prezračevanja samega pove, kako učinkovito se onesnaževalci v zraku odstranijo iz prostora.

Lastnosti mehanskega sistema

Če je dobro zasnovan, nameščen in vzdrževan, ima mehanski sistem številne prednosti. Mehanski prezračevalni sistemi veljajo za zanesljive pri zagotavljanju ustreznega pretoka zraka. Ker se lahko mehansko prezračevanje enostavno integrira v klimatsko napravo, lahko nadzorujemo tudi temperaturo in vlažnost v zaprtih prostorih. Filtracijski sistem lahko namestite v mehansko prezračevanje tako, da se lahko odstranijo škodljivi mikroorganizmi, delci, plini, vonjave in hlapi. Mehansko prezračevanje lahko deluje povsod, kjer je na voljo električna energija.

Vendar pa imajo mehanski prezračevalni sistemi tudi pomanjkljivosti. Včasih ne delujejo po pričakovanjih, normalno delovanje pa lahko ovirajo številni razlogi, kot je pokvarjena oprema, prekinitev komunalnih storitev, slaba zasnova, slabo vzdrževanje ali neustrezno upravljanje. Stroški montaže in vzdrževanja za delovanje mehanskega prezračevalnega sistema so lahko zelo visoki. Če mehanskega sistema ni mogoče pravilno namestiti ali vzdrževati zaradi pomanjkanja sredstev, bo njegova učinkovitost lahko zmanjšana.

okno

Lastnosti naravnega sistema

Obstaja več prednosti naravnega prezračevalnega sistema, v primerjavi z mehanskimi prezračevalnimi sistemi: Naravno prezračevanje je v prvi vrsti lahko energetsko učinkovitejše, zlasti če se ogrevanje ni potrebno.

Če je pravilno zasnovano, je lahko naravno prezračevanje zanesljivo, zlasti v kombinaciji z mehanskim sistemom, torej kot hibridno prezračevanje. Je pa lahko zasnova in konstrukcija nekaterih sodobnih naravnih prezračevalnih sistemov lahko dražja.

Na splošno je prednost naravnega prezračevanja njegova sposobnost, da zagotovi zelo visoko stopnjo sprememb zraka pri nizkih stroških z uporabo zelo preprostega sistema. Čeprav se lahko stopnja oddajanja zraka bistveno razlikuje, lahko zgradbe s sodobnimi naravnimi prezračevalnimi sistemi (ki so tako zasnovane in jih pravilno upravljajo), dosežejo zelo visoko stopnjo pretoka zraka z naravnimi silami, ki lahko močno presegajo minimalne zahteve glede prezračevanja.

Na žalost pa tudi pri naravnem prezračevanju obstajajo številne pomanjkljivosti. Naravno prezračevanje je spremenljivo in je odvisno predvsem od zunanjih razmer. Dve gonilni sili, ki ustvarjata hitrost pretoka zraka (veter in temperaturna razlika med zunanjostjo in notranjostjo) sta povsem naključni, zato je težko nadzorovati dejanski pretok.

Naravni prezračevalni sistemi pogosto ne delujejo po pričakovanjih, normalno delovanje pa se lahko prekine v primeru številnih razlogov, že samo če se recimo pokvarijo okna ali vrata.

Kaj torej izbrati?

Zgodovinsko gledano je bila uporaba zunanjega zraka za naravno prezračevanje, v kombinaciji z naravnimi tehnikami hlajenja in uporabo dnevne svetlobe, bistveni elementi arhitekture. Elementi klasične arhitekture so bila velika okna in prostorne sobe, z namenom da izkoristijo naravno prezračevanje in dnevno svetlobo. Danes naravno prezračevanje v veliki meri nadomešča mehansko prezračevanje.

Mehansko prezračevanje pa zahteva tudi skrbno načrtovanje, redno vzdrževanje opreme, stroge standarde in smernice za zasnovo, ki upoštevajo vse vidike kakovosti okolja in energetske učinkovitosti.

Naravni in mehanski prezračevalni sistemi so lahko v praksi enako učinkoviti pri nadzoru okužb. Vendar pa naravno prezračevanje deluje samo, ko so na voljo naravne sile, torej veter in ustrezna temperatura ter ko so okna in vrata odprta. Sploh pozimi je v naših krajih naravno prezračevanje nesmiselno, saj ne morem nenehno imeti odprtih oken in vrat.

Prede se torej lotite izbire prezračevalnega sistema, je treba resno razmisliti. Sodobni objekti na splošno zahtevajo mehanski prezračevalni sistem, saj se le tako lahko ustrezno prilagodi spreminjajočim se zunanjim pogojem za izpolnjevanje zahtev notranjih prostorov. Izbrati kaj je ustrezno za vašo stavbo, poslovanje in kar je najpomembnejše, vaše zdravje, je vredno resnega razmisleka.

Panheat strokovnjaki z veseljem sodelujejo z vami in izpolnijo vaše individualne potrebe in zahteve za doseganje najboljših rezultatov tako za udobje kot tudi zdravje.

Kontaktirajte nas!

  • VIR (1) Designing buildings
  • VIR (2) CDE Berkely