Kako poskrbeti za pravilno vzdrževanje IR panelov?

Sicer se nahajamo v top poletni sezoni in najbrž ta trenutek ne razmišljate o ogrevanju, a vseeno. Še prehitro bodo tu hladni dnevi in spet bo treba prižgati vaše infra panele.

Na splošno so sicer IR paneli krasni za vzdrževanje (sploh v primerjavi s klasičnimi rebrnimi radiatorji, ki so nočna mora za čiščenje), a vendar morate sem ter tja malce poskrbeti tudi za njih.

Nasveti, ki jih podajamo v nadaljevanju, so sicer splošni in veljajo za IR panele vseh proizvajalcev oz. blagovnih znamk, a kljub vsemu svetujemo, da preberete navodila vsakega proizvajalca posebej, če morebiti najdete kakšne posebnosti. IR paneli so z vidika vzdrževanja, kot rečeno, krasna izbira za ogrevanje, saj so enostavni za uporabo, namestitev, vzdrževanje in čiščenje. Ravno tako so povsem varni in jih brez težav pustite delovati tudi čez noč.

vzdrzevanje-ir-panelov-soba

Osnovno vzdrževanje

Stroškovno ugodni IR paneli so na splošno zasnovani tako, da vam olajšajo življenje. Paziti morate predvsem, da na njih nič ne obešate, njihova površina in bližnja okolica mora biti ves čas prazna. Če se na njih nabere umazanija ali prah, upoštevajte spodnje nasvete za čiščenje.

Če pride do razbarvanja, luščenja ali tehničnih težav (zrahljanja napeljava, priključki in ostale težave) pa se obrnite na strokovnjaka oz. monterja IR panelov.

Poglejmo si torej najbolj pogosta vprašanja, ki se tičejo področja vzdrževanje IR panelov.

Naj pred čiščenjem izklopim IR panel?

Pred čiščenjem infra panel vedno izklopite. Priporočljivo je, da ga najprej ugasnete, potem pa še izklopite iz vtičnice. Če je IR panel predhodno deloval, počakajte, da se ohladi. To po navadi traja od 10 do 30 minut.

Ali bo čiščenje mojega infrardečega panela dolgotrajno?

Sploh ne! Vsi IR paneli, ne glede na to, ali so notranji ali zunanji, so enostavni za čiščenje – preprosto uporabite suho, mehko krpo in obrišite svoj izdelek. Priporočamo uporabo krpe iz mikrovlaken.

Ta odstrani prah in umazanijo ter zagotovi, da je vaš infrardeči panel čist in brez prahu. Na IR panelih se namreč pogosto nahajajo prah, umazanija, živalske dlake in cigaretni dim.

Čiščenje panela bo pomenilo, da lahko uživate v infrardečem ogrevanju, hkrati pa bo tudi izdelek sam omogočil optimalno toploto skozi vse mrzle zimske mesece.

Kako odstranim umazanijo ali madeže na mojem infrardečem panelu?

Z uporabo iste metode kot zgoraj, uporabite torej mehko krpo iz mikrovlaken, jo rahlo navlažite in obrišite z malo pritiska. To bo odstranilo vse morebitne madeže na panelu. Če čistite z vlažno krpo je še posebej pomembno, da predhodno izklopite panel.

vzdrzevanje-ir-panelov-kopalnica

Ali moram uporabiti kemična ali druga čistilna sredstva za čiščenje IR panelov?

Načeloma vam za običajno, redno čiščenje panelov ni treba uporabiti nobenih kemikalij ali podobnih čistilnih sredstev. Pravzaprav je v večini priporočljivo, da jih ne uporabljate. Predvsem na izdelkih ne uporabljajte nobenih močnih kemikalij, saj lahko poškodujejo čisto gladko površino infrardečih panelov.

Ali ti nasveti veljajo samo za notranje, ali tudi zunanje panele (npr. paneli za ogrevanje teras)?

Seveda, veljajo tudi za panele za zunanje ogrevanje! Zaradi zunanjih vremenskih razmer, ki pripomorejo k nabiranju prahu in umazanije na panelih, priporočamo uporabo enakih tehnik čiščenja kot za panele v notranjih prostorih. Svetujemo vam, da se pred nakupom pozanimate, kakšna je stopnja zaščite odpornosti na vremenske razmere (IP ocena).

Zunanji IR paneli kakovostnih proizvajalcev so običajno odporni in imajo dolgo življenjsko dobo. Da bi le-to podaljšali oz. omogočili čim bolj optimalno delovanje pa vseeno priporočamo čiščenje izdelka po vsakem slabšem vremenu, npr. dežju, močnih nalivih ali vetru. Ugasnite napravo, izklopite iz električnega omrežja in se prepričajte, da je ohlajena. Očistite jo z vlažno krpo ter odstranite umazanijo in prah.

Enako kot pri notranjih infrardečih panelih, ne uporabljajte nobenih kemikalij ali močnih čistil, ker jih lahko poškodujete. Samo redno čiščenje in odstranjevanje prahu ter ostale umazanije bo omogočilo optimalno delovanje vašega zunanjega panela.

vzdrzevanje-ir-panelov-kuhinja

Je redno čiščenje IR panelov dovolj?

V določenih izrednih situacijah priporočamo tudi dodatno čiščenje. Če ste npr. dodatno namestili IR panel v kuhinjo, ga vsekakor čistite pogosteje. Tam namreč obstaja večja verjetnost, da se bodo hlapi olja in masti prijemali na površino. Enako velja če ste npr. organizirali jesenski piknik, kjer ste panel obesili v bližino žara. Vsaka dodatna izpostavljenost, sploh bolj trdovratni umazaniji, zahteva bolj pogosto čiščenje.

Je IR panel varen za uporabo?

Absolutno. Infrardeči paneli so naravni in za nas povsem varni. Nevarna za nas bi bila UV (ultravijolična) svetloba, ki pa je IR paneli ne oddajajo. IR ogrevanje pa je, ravno obratno, koristno za naše dobro počutje in metabolizem, predvsem pa je vir prijetne topline, ki pripomore k udobnemu preživljanju hladnih dni.

Ker infrardeči grelniki ne uporabljajo fosilnih goriv, ne oddajajo ogljikovega monoksida ali nevarnih onesnaževalcev. To pomeni da niso vnetljivi vir ogrevanje, ki bi lahko povzročil požar ali eksplozijo.

Prav tako zaradi dejstva, da ne mešajo zraka in ne dvigujejo prahu, IR paneli pozimi ne bodo izsušili vaše kože ali nosne votline. Zaradi tega bo dihanje v prostoru izjemno prijetno. To sicer po drugi strani pomeni, da se bo na IR panelih nakopičilo nekoliko več prahu, kot pri klasičnih grelnikih ogrevalne naprave, a če boste upoštevali zgornje preproste nasvete za čiščenje, ne boste imeli težav. Prijetno bivanje je vseeno bolj pomembno kot nekaj delcev prahu vsake toliko, kajne?

Če želite izvedeti več o prednostih infrardeče toplote v primerjavi s starejšimi tehnologijami ogrevanja, ter kako varna in koristna je za naše zdravje in dobro počutje, nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami vam bodo z veseljem svetovali in odgovorili na vaša vprašanja.