Vzdrževanje klimatske naprave podaljša njeno življenjsko dobo

Redno vzdrževanje klimatske naprave nam omogoča brezskrbno hlajenje v poletni vročini. Če zavohate smrad, zaslišite ropotanje ali odkrijete kako drugo napako, je navadno že prepozno. Zato investirajte v vzdrževanje še preden se pojavijo napake pri delovanju ali neprijeten vonj, saj tako ohranjate daljšo življenjsko dobo vaše naprave. Strokovnjaki svetujejo, da bolj obremenjene klime, tiste, s katerimi se tudi grejemo, pregleda pooblaščeni serviser dvakrat letno, v vmesnem času pa ji moramo pozornost nameniti tudi sami.

Kaj obsega servisni pregled klimatske naprave?

Serviser bo najprej podal vizualno oceno vaše notranje in zunanje klimatske enote. Snel bo ohišje in protiprašne filtre ter razkužil toplotni izmenjevalnik in uparjalnik. Vsekakor bo pregledal drenažni sistem klime, saj zamašen odtok kondenzata lahko povzroči neprijetne madeže na steni ali na pohištvu pod klimatsko napravo. Serviser bo preveril delovanje elektromotorja, hladilni sistem, nivo tlaka hladilnega plina in ga po potrebi dodal. Na koncu bo še testiral delovanje klimatske naprave in vam določil naslednji servis klimatske naprave.
Tako bo, ko vas bo obiskal pooblaščeni serviser za čiščenje klime ali njeno vzdrževanje, a vendarle lahko marsikaj postorite tudi sami.

Vzdrževanje klimatske naprave - kako deluje klimatska naprava
Serviser bo najprej podal vizualno oceno vaše klimatske naprave, nato bo pregledal še njeno notranjost. Na grafiki je prikazana osnovna mehanska struktura klimatske naprave. (Vir 1)

Kaj pa lahko postorim sam? Očistim filtre klimatske naprave!

Čiščenje filtrov na klimi je lahko opravilo, ki ga zmore vsak. Filtri klimatske naprave zadržijo večje prašne in druge delce, zato jih je treba pregledati vsak mesec. Umazani filtri onemogočajo prezračevalni napravi, da bi vpihovala prečiščen svež zrak, hkrati pa tudi zmanjšajo pretok zraka v prostore in povečajo porabo energije. Če želi naprava dosegati enako količino svežega zraka v prostoru, bodo zaradi umazanih filtrov morali ventilatorji porabiti več električne energije. Delovali bodo z višjimi vrtljaji. Pri tem pa lahko prihaja tudi do dodatnih vibracij naprave. Nekateri priporočajo čiščenje celo na vsakih štirinajst dni. Večina filtrov klimatskih naprav je pritrjenih na enostaven način, zato jih boste z lahkoto sneli. Ne vlecite na vso silo, da jih ne poškodujete. Ko se nabere prah na zračnem filtru, ga posesajte. Pralni filter v notranji enoti je treba oprati vsake tri mesece. Operite jih pod mlačno vodo in uporabite blago milo oziroma sledite navodilom proizvajalca. Presenečeni boste, kaj vse se nabere na njih in kaj vse bi »plavalo« po prostoru, če jih ne bi imeli. Čiščenju lopute klimatske naprave načeloma prepustite pooblaščenemu serviserju, saj gre za občutljiv mehanski sistem. Res pa je, da nekateri modeli klimatskih naprav ponujajo enostavnejše tehnološke rešitve, kjer lahko uporabniki sami odstranijo loputo za čiščenje. Če se boste tega lotili, dobro preberite navodila za uporabo, da ne bo prišlo do nepotrebnih poškodb.

Redno vzdrževanje klimatske naprave nam omogoča brezskrbno hlajenje v poletni vročini. Če zavohate smrad, zaslišite ropotanje ali odkrijete kako drugo napako, je navadno že prepozno.

Zunanjost klime očistite z blagim milom

Vzdrževanje klimatske naprave se začne pri njeni zunanjosti – govorimo o notranji enoti. Na njej se rado nabere prah ali, če je v bližini kuhinje, maščobna plast. Čiščenje ohišja klimatske naprave je delo, ki ga prav tako lahko opravimo sami. Uporabimo krpo, mlačno vodo in blago mešanico mila. V bolje založenih trgovinah boste našli tudi namenska čistila. Nikar pa ne uporabljajte agresivnih čistil, kot so alkohol, razredčilo ali podobne, kajti z njimi boste naredili več škode kot koristi. Prav tako ne uporabljajte grobih krtač, trdih gobic in podobnih pripomočkov. Ohišje obrišite z vseh dostopnih strani. Nekateri so taki, da jih je mogoče sneti, kar olajša čiščenje, saj jih lahko enostavno postavimo v kabino za prhanje in očistimo v hipu. (Vir 2)

Tudi toplotni izmenjevalnik klimatske naprave potrebuje vašo pozornost

Uporabnik lahko torej očisti in zamenja filtre, tehnično spretnejši se lahko lotite tudi čiščenja toplotnega izmenjevalnika, ki je pod ohišjem notranje enote. Toplotni izmenjevalnik je v tandemu z ventilatorjem »glavni krivec« za hlad oziroma toploto v vašem prostoru. Bolj, kot je izmenjevalnik hladen, hladnejša temperatura prihaja iz klime ter obratno. Na njem se zrak torej hladi, zato prihaja do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se po lamelah izmenjevalnika zliva v drenažno ponev in se nato izloča iz prostora.

Vlažne lamele izmenjevalnika in drenažna ponev so prav tako dobro gojišče za razvoj bakterij, plesni in gliv. Zato je treba posebno pozornost nameniti vzdrževanju drenažne ponve, ki lahko pri nerednem čiščenju in razkuževanju postane razlog za nastanek alergij, bolezni in neprijetnih vonjav.

Kako čistimo toplotni izmenjevalnik klimatske naprave?

Čiščenje toplotnega izmenjevalnika je še eno od del vzdrževanja klimatske naprave, ki ga lahko opravite sami. Toplotni izmenjevalnik je po svojem bistvu sistem tankih lamel, z zelo ozkimi režami, kamor lahko prodremo samo s sesalnikom, penastimi ali namenskimi čistili.  Pri tem je zelo pomembno, da čistilo ne pride v stik z električnimi komponentami!
Paziti moramo tudi, da mehansko ne poškodujemo lamel, zato bodite nežni in previdni. Čistilo pustimo učinkovati 10 ali 15 minut in ga nato nežno obrišemo. Ostanek čistila posušimo tako, da vklopimo klimo napravo, nastavimo program na najmočnejšo stopnjo razpihovanja in pustimo kakih 10 ali 15 minut. V tem času odprite okna, priporočljivo je tudi, da v tem času zapustite prostor. (Vir 3)

Očiščeni filtri omogočajo manjšo obrabo mehanskih delov in manjšo porabo elektrike

Tako očiščena naprava (filtri in toplotni izmenjevalnik) bo delovala optimalno. Če želi naprava dosegati enako količino svežega zraka v prostoru, bodo zaradi umazanih filtrov morali ventilatorji porabiti več električne energije. Delovali bodo z višjimi vrtljaji. V praksi to pomeni večjo obrabo materiala, ki se kaže z vibracijami in zvokom. v tem primeru je treba zamenjati ležaje ventilatorja, kar naj opravi za to pooblaščeni serviser.
Zato je zelo pomembno, da se čiščenja filtrov lotimo ob pravem času:

  • zmanjšamo tveganje za obrabo ležajev
  • s tem je zrak v prostoru čistejši
  • zmanjšamo porabo električne energije
Vzdrževanje klimatske naprave
Tudi zunanja enota potrebuje nego in vašo pozornost.

Ne pozabite tudi na zunanjo enoto klimatske naprave

Veliko smo napisali o vzdrževanju notranje enote klimatske naprave, a ne pozabite, da ima naprava tudi zunanjo enoto. Tudi ta potrebuje nego in vašo pozornost, saj je ves čas izpostavljena vremenskim vplivom. Da bi vpliv teh zmanjšali, razmislite, ali ne bi nemara nad enoto postavili nadstreška. Dež in sneg zagotovo ne vplivata dobrodejno na tehniko, zato ji boste z nadstreškom podaljšali življenjsko dobo in naredili uslugo svoji denarnici, ne nazadnje pa tudi okolju. Redno preverjajte, ali je treba z nje odstraniti morebitno listje, vejice, prah in druge nečistoče.

Podali smo vam nekaj smernic za vzdrževanje klimatske naprave – to kar lahko postorite sami: čiščenje ohišja, filtrov in toplotnega izmenjevalnika. Za vse ostalo se obrnite na serviserja. Pri Panheatu se lahko pohvalimo s preko 1200 svetovanji in preko 5000 montiranimi klimatskimi napravami. Mreža svetovalcev in monterjev bo poskrbela za hiter odzivni čas, dobavo, montažo klime ter servis.

Vir 1: Carrier
Vir 2: Choice
Vir 3: Snell