Zakaj se IR ogrevanje izplača?

IR ogrevanje je tema, o kateri se dandanes govori že veliko. Obstajajo številni prispevki na to temo in najbrž ste že marsikaj prebrali. V našem prispevku gremo od začetka. Predstavimo bistvo IR ogrevanja, infrardečo toploto, primerjamo s konvekcijski ogrevanjem in nadaljujemo s koristnimi napotki, kdaj in kako uporabljati IR panele.

Kaj je infrardeča svetloba?

Infrardeča svetloba je razlog, zakaj se počutimo toplo, ko sije sonce sredi zimskega dne. Če bi poslušali zdravo kmečko pamet bi sicer rekli, da če je temperatura zraka pod ničlo, potem bo zeblo tudi nas. Vendar pa infrardeči valovi, ki jih oddaja sončna energija, potujejo skozi prostor, in ogrejejo vsak predmet, ki ga dosežejo, vključno z vašim telesom.

Infrardeča energija je oblika elektromagnetnega sevanja, ki se nahaja malo nad vidnim območje rdeče barve elektromagnetnega spektra.

Pogosto slišimo besedo sevanje in jo samodejno povezujemo s škodljivim, toda dejansko je sevanje samo proces emisije energije. Tako kot vidna svetloba je tudi infrardeče sevanje 100% varno.

Celo naša lastna telesa oddajajo infrardeče sevanje (ki je tisto, kar omogoča helikopterjem za iskanje in reševanje, da na primer najdejo izgubljene osebe).

infrardeca-energija
Kje se nahaja IR energija (VIR 1)

Konvekcijsko segrevanje prostorov v domovih z radiatorji

Klasično ogrevanje v prostoru deluje na princip ogrevanja zraka okoli vas.

Ko se radiator segreje, se neposredno segreje tudi zrak okoli njega, ki se nato razširi in dvigne. Ko se vroč zrak dvigne, ustvarja za njim vakuum, ki potegne hladnejši zrak do radiatorja, kar povzroča segrevanje. Ko se vroč zrak začne ohlajati, se spusti na tla. Ta hladen zrak se ponovno ogreva in ta proces se ponavlja – to je znano kot konvekcijsko ogrevanje.

vrste-ogrevanja
Primerjava konvencionalnega in IR ogrevanje (VIR 2)

Večina običajnih ogrevalnih sistemov oddaja nekaj infrardečih valov.

Na primer, če ste kdaj sedeli v bližini odprtega ognja, boste na obrazu čutili toploto. Potem, ko položite roko pred obraz pa le-ta ustavi infrardeče sevanje, ki je prej grelo obraz. Toplote sedaj ne boste več čutili na obrazu ampak roki. To je infrardeče sevanje.

IR ogrevanje v prostoru

IR ogrevanje je precej sodobna oblika oz. doprinos k načinu ogrevanja. Toplota prihaja iz panela, ki nato potuje neovirano skozi zrak, dokler ne doseže predmeta. Predmet absorbira sevanje, kar povzroča vibracijo molekul v njem, ki proizvajajo toploto.

Ko valovi pridejo v stik z ljudmi, bodo prodrli cca 3 cm globoko v telo, kar zagotavlja občutek globinske toplote. Tudi če niste neposredno na poti sevanja, bo vsak predmet, ki ga sevanje doseže, oddajal toploto nazaj proti vam.

Kljub temu, da lahko ogrevate tudi na plin, kurilno olje ali trdnih goriva, predlagamo uporabo električnih infrardečih panelov v vašem domu, saj za njihovo namestitev ne potrebujete nobenega centralnega sistema. Prav tako ni neposrednih emisij, povezanih z uporabo električnih panelov (če jih uporabljate v kombinaciji s solarnimi paneli bo vaše ogrevanje 100% brez emisij). Mogoče jih je namestiti na stene ali strop, tako da jih hišni ljubljenčki in otroci ne morejo doseči (segrejejo se toliko kot standardni radiator).

Paneli za IR ogrevanje so na voljo v številnih dimenzijah, barvah in poslikavah. Nekateri modeli delujejo tudi kot ogledala. Ker nimajo gibljivih delov, delujejo v popolni tišini, zaradi česar so idealni za spalnice.

IR ogrevanje in prihranek energije

Infrardeče segrevanje deluje z ogrevanjem površine prostora, ne pa prostornine (kot je primer tradicionalnih konvekcijskih grelnikov), kar pomeni, da ogrevajo precej manj, da zagotovijo enako količino toplote.

V primeru, ki ga navajamo (1) smo primerjali 600-vatni IR panel in standardni 1500-vatni konvekcijski grelnik (ki zagotavljata enako količino toplote). Zajeli smo obdobje do 4 mesecev zime (november do februar) 8 ur na dan, vzeli pa povprečno ceno kilovatne ure, 0,14 €/kWh.

Dodati moramo še, da zrak samo po sebi nima toplotne mase. Zato se bo v primeru tradicionalnega konvekcijskega ogrevanja, ko se vrata odprejo, hitro ohladilo. Če boste želeli imeti toplo, bo treba greti še naprej. Super prednost panelov je možnost, da ogrevate posamezno. Za razliko od centralnih ogrevalnih sistemov lahko panele s pomočjo termostatov vklapljate in izklapljate v posameznih prostorih. To pomeni, da ogrevate tam in takrat, ko je to potrebno. Če pomislite, koliko energije se zapravlja v prostorih, ki jih ni treba ogrevati, kot so spalnice za goste, je to resnična prednost.

Električni IR paneli potrebujejo približno 30 sekund, da dosežejo popolno obratovalno temperaturo, zato so veliko bolj učinkoviti pri ogrevanju prostora kot običajni grelniki za ogrevanje prostorov. Toplota se zadržuje tudi v toplotni masi prostora površin, v nasprotju s toploto. To pomeni, da ostane dlje topleje v primerjavi s konvekcijskimi grelniki.

Druge prednosti infrardečega ogrevanja

Še ena velika prednost, ki jo ima IR ogrevanje je, da za razliko od običajnih grelnikov, ki samo segrejejo zrak, infrardeči grelniki segrejejo stene, ki ostanejo popolnoma suhe. Nato se toplota zadržuje v stenah in stropu, ki ohranja toploto in zmanjšuje vlago. Zato infrardeče ogrevanje med drugim tudi pomaga preprečevati širjenje plesni v nepremičnini.

IR-ogrevanje-kopalnica

Konvencionalni grelniki segrejejo prostor s konvekcijskimi tokovi, v okviru katerih po domu krožijo tudi prašni delci. Taki tokovi konvekcije se ne pojavijo pri infrardečem segrevanju, tako da so za osebe, ki trpijo zaradi astme, infrardeči paneli lahko idealna rešitev.

Infrardeči paneli bodo zagotovili tudi optimalno temperaturo ogrevanja v 30 sekundah po vklopu.

Zahteve za IR ogrevanje

Povprečno bo en IR panel segrel en kvadratni meter prostora za vsakih 50 vatov. Če za primer vzamemo 600-vatni panel, bo ta okvirno segrel površino približno 12 m2.

Seveda pa obstaja kar nekaj dejavnikov, od katerih je odvisno, kako bodo IR paneli ogrevali. Ti vključujejo

  • kakovost obstoječe izolacije,
  • temperaturo zunanjega okolja in
  • temperaturo, ki jo nastavimo na termostatu.

Kakovost izolacije nepremičnine in infrardeče ogrevalne plošče

Raven izolacije, kakovost panelov in izolacija stavbe so ključni dejavniki pri določanju, koliko toplote se ohrani. Vsaka stavba ima drugačno stopnjo in kakovost izolacije, kar je treba upoštevati, ko računate, koliko panelov bi potrebovali.

Če imate npr. kakovostno izolacijo, bo delovanje IR panelov najučinkovitejše – soba se bo hitro ogrela, nato pa bo treba samo regulirati toploto, kot boste želeli, da bo toplo. Sledi torej, da bolj ko so izolirane stene in podstreha, več se bo ohranilo toplote in manj bodo paneli porabili električne energije.

Če pa po drugi strani živite v starejši, slabo izolirani hiši, bi bilo smiselno investirati v boljšo izolacijo. Izolacija podstrešja, na primer, je poceni in enostavna za nadgradnjo. V idealnem primeru bi bilo treba to storiti pred namestitvijo panelov, saj bi boljša izolacija pomagala omejiti toplotno izgubo.

Namestitev panelov

Če je ogrevalni paneli nameščen na steni, bo določena količina infrardečega sevanja usmerjena proti stropu in se bo absorbirala. Posledično te energije ne bodo neposredno čutile osebe v prostoru. Zato lahko pozicioniranje ogrevalnih panelov na stene omeji ogrevalno površino za kar 20%.

V idealni situaciji bi morali panele nameščati na strop. Vendar je to rahlo odvisno od tega, ali mavčna plošča lahko podpre težo panelov. Če ste v dvomih, pred namestitvijo poiščite nasvet gradbenega strokovnjaka, npr. Panmont specialista.

izolacija
Pred namestitvijo IR panelov poskrbite za dobro izolacijo doma.

Pomembno je, da ko govorimo o IR segrevanju, omenimo tudi morebitne ovire. Če se sevanje absorbira še preden doseže ciljni predmet, potem se ta predmet ne bo segrel. To je zelo podobno učinku premikanja iz neposredne sončne svetlobe v senco – nenadoma bo hladneje. To je zato, ker sonce večinoma ogreva preko infrardečega sevanja (to je 100% varno in drugačno od UV žarkov). Ista stvar se dogaja v vašem prostoru. Če bo miza absorbirala infrardečo energijo, se tla pod njo ne bodo ogrela.

Da bi dosegli bolj prijeten občutek toplote, podoben tistemu s tradicionalnim sistemom centralnega ogrevanja, IR panel potrebuje čas, da ogreje stene in pohištvo. Ti nato oddajajo toploto in učinkovito delujejo kot sekundarni grelniki. Trdni zidovi ali opečnate stene potrebujejo čas, da se segrejejo, potem pa lepo oddajajo toploto.

Za več informacij vas vabimo, da nas kontaktirate.

  • VIR (1) The Green Age
  • VIR (2) Surya Heating