Zunanja enota toplotne črpalke

Zunanja enota toplotne črpalke je lahko moteč dejavnik pri izgledu hiše, ni pa nujno. Namreč zadnja leta oblikovalci dajo vedno večji poudarek na všečnem dizajnu, zaradi česar se enota skoraj zlije z okolico doma. Zato svetujemo, da izberete takšno enoto, ki ne bo kvarila izgleda doma in da bo po svoji funkcionalnosti še vedno zadovoljila vaša pričakovanja. Nekateri jo obdajo celo z vegetacijo, a je pri tem potrebno paziti, da je le-ta na primerni razdalji, da ne deluje kvarno na sam sistem.

Nimajo vse toplotne črpalke tudi zunanje enote

V dveh primerih zunanja enota ni potrebna: če se odločimo za toplotno črpalko za notranjo vgradnjo ali v primeru, ko toplotna črpalka za ogrevanje za vir toplote uporablja zemljo ali vodo. V prvem primeru je celotna naprava umeščena v notranjost objekta, za povezavo z zunanjim zrakom pa je potreben kanalski sistem. Pri geotermalnih toplotnih črpalkah pa se v zemljo vstavijo zemeljski kolektorji ali geosonda, ki se poveže z notranjo enoto v objektu. Notranja enota zaradi tega ni nič bolj hrupna ali moteča.

Zunanja enota toplotne črpalke mora imeti zadosten pretok zraka

Preden se odločite za mesto, kam boste postavili zunanjo enoto toplotne črpalke, se posvetujte s strokovnjakom. Zavedajte se, da oddaja piš, zato ne bo dobro, da jo namestite na mesto ali obrnete v smeri, kjer vas bi piš motil, na primer pred vhodom v hišo. Pazite, da bo imela okoli sebe zadosten pretok zraka, zato je ne naslonite na hišo, škarpo ali kam drugam. Vedno mora imeti okoli sebe vsaj nekaj deset centimetrov razdalje do večje ovire. Upoštevajte tudi, da utegne pozimi zapasti nekaj centimetrov snega in da jo je zato potrebno primerno dvigniti od podlage. Še ena težava se lahko pokaže pozimi: zmrznjen kondenzat. Če zanj ni primerno poskrbljeno in če je zunanja enota toplotne črpalke na neprimernem mestu, lahko zmrznjen kondenzat botruje grdemu padcu ali, bog ne daj, zlomu. Ventilator zunanje enote toplotne črpalke lahko v minuti prečrpa do 50 m3 zraka, kar pomeni, da se lahko ob 88% vlažnosti in temperaturi nič stopinj, iz zraka izloči dobra dva decilitra kondenzata. Zato je zelo pomembno, da imamo urejeno primerno drenažo.

Zunanja enota toplotne črpalke
Zunanja enota toplotne črpalke mora imeti zadosten pretok zraka.

Najprej podstavek

Montaža toplotne črpalke prepustite strokovnjakom, lahko pa predhodno poskrbite za nekaj stvari. Zunanjo enoto je potrebno postaviti na betonski ali kovinski podstavek na utrjeni podlagi. Nekateri priporočajo celo betonski jašek v katerega natresemo gramoz, ki bo »popil« kondenzat toplotne črpalke, na njegov obod pa privijačimo kovinsko stojalo za toplotno črpalko. Tako betonske kot inoks podstavke najdete v vseh bolje založenih gradbenih trgovinah, največkrat pa jo v svoji ponudbi ponuja tudi proizvajalec črpalke.

Zunanja enota toplotne črpalke oddaja hrup, kako močan je, je odvisno od številnih dejavnikov

Vir hrupa zunanje enote toplotne črpalke sta ventilator in kompresor. Vsaj šest dejavnikov je, ki pri tem lahko vplivajo na hrup črpalke. To so:

  • model črpalke (ta je seveda odvisen od načina ogrevanja vašega doma: talno, radiatorsko ali kombinirano ogrevanje ter odločitev ali je to primarni ali sekundarni vir ogrevanja)
  • proces delovanja
  • primerna dimenzija glede na velikost objekta
  • lokacija namestitve
  • montaža (priporočamo uporabo pooblaščenega serviserja, v nasprotnem primeru lahko izgubite garancijo, celo možnost pridobitve subvencije)
  • redni servisi
Zunanja enota toplotne črpalke
Zelo pomembno je, kam jo namestite, da ne bo prihajalo do dodatnega hrupa.

Bodite pozorni kam jo namestite

Nemara je še največji dejavnik, ki vas nič ne stane, prav lokacija zunanje enote. Paziti morate, da je umeščena v čimbolj odprtem prostoru. Če jo postavite preblizu objekta ali ovire (na primer pod balkon, ob stebre ali škarpe), se lahko zvok ojača. Poprejšnja »neslišnost« enote se naenkrat spremeni v pritajen hrup, ki vas čez nekaj časa začne motiti. Priporočamo, da ima zunanja enota toplotne črpalke zrak voda lastne temelje. V kolikor bi imela iste, kot jih ima objekt, bi se lahko dogajalo, da bi se vibracije prenašale po objektu. Vibracije in posledično hrup se lahko pojavijo tudi pri slabih konzolah (podstavkih) ali pri postavitvi črpalke na streho. Nekateri takšno vgradnjo ravno iz teh razlogov celo odsvetujejo.

Dobri sosedje in miren spanec

Najboljše toplotne črpalke imajo zanemarljiv hrup, pa vendar je priporočljivo, da si jih ne namestite tik pod spalnično okno. Nihče si ne želi, da bi mu nočni mir kalil pritajen hrup, ki je ponoči zaradi tihe okolice, še bolj slišen. Na trgu sicer obstajajo posebne akustične pregrade, ki kot nekakšna škatla prekrijejo zunanjo enoto, a hkrati še vedno dovoljujejo primeren pretok zraka. V oziru imejte tudi sosede, sploh če živite v strnjenem naselju. Nemara se pred postavitvijo posvetujte z njimi, da si ne nakopljete zamere.

Je tišja naprava tudi manj zmogljiva?

Ni tako redko, da kupci povprašujejo, ali pomeni tišja naprava višji cenovni razred in manjšo zmogljivost. Nič od tega ni medsebojno pogojeno, saj dražja naprava še ne prinaša manj hrupa in obratno, da ne govorimo o zmogljivosti. Pri vsem je najbolj pomembno kakšno znanje razvojnih strokovnjakov se skriva v ozadju toplotne črpalke. Svetujemo, da vam pri izbiri toplotne črpalke ni vodilo zgolj nizka cena. Raje se posvetujte s strokovnjaki, ki imajo za seboj dolgoletne izkušnje in bodo strli tudi marsikatero tezo samooklicanih strokovnjakov s forumov o toplotnih črpalkah.

Zunanja enota toplotne črpalke pozimi

Že prej smo omenili, da je pomembno, da zunanjo enoto toplotne črpalke postavimo na mesto, kjer ne bo prihajalo do snežnih zametov ali pa da bo višina snega ovirala pretok zraka skozi toplotni izmenjevalnik ali oviralo delovanje ventilatorja v notranjosti naprave in s tem zmanjševalo učinkovitost delovanja ali celo povzročalo poškodbe. Ob primernih vremenskih razmerah se na zunanji enoti pojavi celo ivje, kar vas naj ne zaskrbi. Ko bo črpalka zaznala, da je pretok zraka zaradi tega okrnjen, bo samodejno sprožila proces samoodatljevanja, ki običajno traja med pet in deset minut.

Zunanja enota toplotne črpalke
Svetujemo, da vam pri izbiri toplotne črpalke ni vodilo zgolj nizka cena. Raje se posvetujte s strokovnjaki, ki imajo za seboj dolgoletne izkušnje in bodo strli tudi marsikatero tezo samooklicanih strokovnjakov s forumov o toplotnih črpalkah. (Vir 1)

Kako zaščitimo zunanjo enoto toplotne črpalke pozimi?

Govorimo o ekstremnih razmerah, ne škoduje pa, da se tudi sicer kdaj pa kdaj pozimi sprehodite okoli zunanje enote toplotne črpalke in ji namenite nekaj pozornosti. Vizualno preverite njeno stanje, da ni na njej listja, umazanije, ledu, snega in podobnega ali pa kakšnih večjih predmetov, ki bi lahko v primeru močnejšega vetra padli na enoto ter jo poškodovali. Enoti bo zagotovo podaljšal življenjsko dobo nadstrešek, ki jo bo obranil pred vsemi zunanjimi vplivi. Če se boste lotili čiščenja enote, potem poskrbite, da napravo izključite iz električnega omrežja, da preprečite morebitne okvare. Ne uporabljajte ostrih predmetov ali vrele vode – raje zgolj toplo. Če vendarle pride do okvare ali pa sumite, da je njeno delovanje nepravilno, ne odlašajte s klicem serviserja ali prodajalca. Le strokovni pregled bo omogočil ponovno delovanje naprave. (Vir 2)

Vir 1 : Abodeheat
Vir 2: WaterPumpsDirect