Centralno ogrevanje na elektriko? Da, a samo pogojno!

Centralno ogrevanje na elektriko je tehnično mogoče in uporabniško zelo udobno, a zatakne se pri zakonu. A najprej lepo po vrsti. Električne naprave za centralno ogrevanje so dandanes tako sodobne, da so popolnoma brezšumne, avtomatizirane in ne kazijo izgleda prostora. Opremljene so z vsemi potrebnimi varnostnimi elementi, hkrati pa s postopnim prižiganjem grelcev preprečujejo nezaželene prevelike hipne obremenitve električnega omrežja. Prednost električne peči je tudi ta, da ne potrebujete dimnika in drvarnice, kar sistem ogrevanja znatno poceni.

Cene električnih peči za centralno ogrevanje

Centralno ogrevanje na elektriko je praktično z vidika udobja. Kombinacija termostata in tipala v prostoru nam bo prihranila prenekatero skrb, pa tudi korak. Koliko vas loči do takega udobja? Električne peči načeloma niso drage – vsaj ne v primerjavi, z na primer toplotnimi črpalkami, saj boste za solidno napravo odšteli manj kot tisoč evrov. Za modele od 6 do 9 kW je možen enofazni priključek, za vse ostale je potreben trifazni priključek. Ker gre v večini primerov za stensko napravo, ne bo težko najti primernega prostora.

Centralno ogrevanje na elektriko
Centralno ogrevanje na elektriko – na električno peč – je lahko energetsko zelo potratno.

Kje se zatakne?

Cene električnih peči za centralno ogrevanje so resda ugodne, a dolgoročno se lahko v tem skriva tudi past. Najslabše bi jo odnesli, če bi se greli na radiatorje, v katerih se mora voda ogreti preko 60 stopinj, da bodo odigrali svojo vlogo v prostoru. V tem primeru bo poraba elektrike zelo velika in ob koncu meseca vas utegne zaradi tega še boleti glava. Ugodneje je, če imate talno gretje, kjer ni potreben tako visok dvig temperature. A še vedno uporabniki znajo povedati, da je električna peč kot centralni sistem ogrevanja v objektu, energetsko zelo potratna. Na forumih o ogrevanju boste zasledili veliko niti na to temo, kjer uporabniki zaključujejo, da je primerna za prehodno obdobje ali vikend. A če je energetska potratnost prvi razlog, obstaja še kakšen? Da.

Električno ogrevanje kot osnovno ogrevanje dovoljeno samo z toplotno črpalko

Centralno na ogrevanje na elektriko se sliši zelo dobro, kot smo videli, je tudi uporabniško zelo prijetno. A če že govorimo o težavah, potem je tu še ena. Država pravi, da električno ogrevanje kot osnovno ogrevanje hiše ali stanovanja, ni dovoljeno. V veljavo je namreč stopil Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki od prvega januarja 2023 prepoveduje vgradnjo električnih grelnikov za osnovno ogrevanje stavbe ali dela stavbe oziroma uporaba električne energije je dovoljena le za podporo ogrevanju prostorov. Električna energija bo lahko za osnovno ogrevanje dovoljena le za delovanje toplotnih črpalk.

Centralno ogrevanje na elektriko
Država veli, da električno ogrevanje kot osnovno ogrevanje hiše ali stanovanja, ni dovoljeno. (2)

Subvencije za zamenjavo peči

Ministrstvo je uvedlo tudi zakon o menjavi peči na trda ogoriva. Do leta 2023 se bodo lahko še uporabljale kurilne naprave za centralno ogrevanje, ki so bile vgrajene do vključno leta 1995, od leta 2028 dalje pa bo veljala prepoved uporabe vseh takšnih kurilnih naprav starejših od 20 let. Zaradi prepovedi bodo uporabniki morali te kurilne naprave na trdna goriva zamenjati z okoljsko ustreznejšim virom ogrevanja, kar bo MOP spodbujal tudi preko subvencij za zamenjavo. Subvencije za zamenjavo peči so odvisne od različnih dejavnikov: v nekaterih primerih lahko pridobimo tudi 100-% subvencijo za zamenjavo kurilne naprave, v večini primerov pa je delež 50 % ali 60 %.

Omejitve na celi črti

Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije se ni obregnil le v potratne električne sisteme, kot so peči za centralno ogrevanje na elektriko, ampak tudi ob kotle na kurilno olje in premog. Namen prepovedi je, da bi sektor ogrevanja in hlajenja povečal porabo energije iz obnovljivih virov. Eenergetski svetovalci pravijo, da je »… najstrožja prepoved glede uporabe kurilnega olja in premoga za ogrevanje, za novozgrajene eno in dvostanovanjske stavbe, omejitve pa so tudi za ogrevanje z drugimi fosilnimi gorivi, zlasti zemeljskim plinom.« (1)

Zakon prinaša spremembe tudi lastnikom sončnih elektrarn

Zakon prinaša velike spremembe tudi prihodnjim lastnikom sočnih elektrarn, kjer se spreminja zaračunavanje omrežnine. Z letom 2024 se bo začela obračunavati celotna električna energija, prevzeta iz distribucijskega omrežja, in ne več zgolj razliko med prejeto in oddano električno energijo, kot se to obračunava trenutno. Zato velja pohiteti, da do 31. decembra 2023 oddate vlogo za postavitev sončne elektrarne, ker le tako boste lahko bili deležnih vseh praktičnih in ekonomskih ugodnosti, ki jih prinaša tovrstna energetska samooskrba. V takih primerih bodo večji pomen dobili akumulatorji za shranjevanje viškov proizvedene električne energije. Hišne električne polnilnice bodo postale nujen pripomoček, električni avtomobili pa dobili še dodatno perspektivo uporabe.

Centralno ogrevanje na elektriko
Do leta 2023 se bodo lahko še uporabljale kurilne naprave za centralno ogrevanje, ki so bile vgrajene do vključno leta 1995, od leta 2028 dalje pa bo veljala prepoved uporabe vseh takšnih kurilnih naprav starejših od 20 let.

Alternativa za centralno ogrevanje na elektriko je lahko toplotna črpalka

Kot rečeno, je »svetla izjema« ogrevanja na elektriko, toplotna črpalka, ki jemlje toploto iz toplotnega vira (zunanji zrak, voda, zemlja) in jo s pomočjo električne energije dvigne na višji temperaturni nivo in odda toploto v ogrevalni sistem. Za nakup toplotne črpalke boste resda v začetku morali seči nekoliko globlje v žep, a dolgoročno se vam bo to obrestovalo. Znesek na mesečni položnici bo zelo nizek. V povprečju daje toplotna črpalka trojno količino toplote glede na količino porabljene elektrike – z eno kilovatno uro električne energije odda tri kilovatne ure toplote -, odvisno od razmerij vstopne in izstopne temperature.

Gre za zelo ugodno razmerje med vstopno in izstopno energijo, kar se vam bo na dolgi rok poznalo v denarnici. Toplotna črpalka je ravno obratna zgodba kot peč za centralno ogrevanje na elektriko, kjer je začetna naložba nizka, kasnejše položnice pa visoke.

Zakaj pa ne bi segli po IR panelih?

Če že vztrajate, da je naložba v toplotno črpalko previsoka, se lahko odločite za IR panele, ki so znatno cenejši. Uporabniki jih pogosto hvalijo v kombinaciji z drugimi ogrevalnimi sistemi, a niso redki tudi taki, ki imajo v stanovanju samo infrardeče ogrevalne panele. Cena IR panela (povprečnega) znaša odšteli okoli dvesto evrov, strošek montaže pa največkrat niti ti, saj vam jo časti prodajalec (no, ni pravilo, a če boste kupili več panelov, vam to utegne pripadati). Nekatere stranke se za montažo panelov odločijo kar same. Največkrat izražene prednosti IR panelov pred ostalimi ogrevalnimi sistemi je njihova enostavna uporaba, saj jih preprosto priključimo v električni sistem in že služijo svojemu namenu. Imajo dolgotrajno življenjsko dobo, so neslišni in ne potrebujejo vzdrževanja.

Vir (1): Moja občina
Vir (2): Island pellet stoves