Koristi, ki jih prinaša ogrevanje z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli je od vseh načinov ogrevanja, najbolj podobno naravnemu procesu segrevanja (sevanja). IR paneli so v fizični obliki grelne plošče, ki s pomočjo infrardečih valov ogrevajo prostore. Učinkujejo enako kot sončni žarki, le da so brez škodljivih UV-žarkov in varni za človeka.

IR paneli so infrardeči grelniki namenjeni ogrevanju prostorov na način, da večji del energije v prostor oddajajo preko IR sevanja, manjši del pa tudi s konvekcijo – prenosom toplote preko zraka.

Ogrevanje z IR paneli deluje s pomočjo električne energije.

Koristi ogrevanja z IR paneli

ogrevanje z IR paneli

V primerjavi z drugimi energenti je ogrevanje z IR paneli najcenejše ogrevanje, z majhno porabo energije. V nasprotju z drugimi ogrevalnimi sistemi IR-paneli ne segrevajo zrakatemveč le stene, predmete in ljudi okoli njih.

Ogrevanje z IR paneli je hitro: IR paneli prostor segrejejo zelo hitro in učinkovito, saj oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva s pomočjo enakomernih toplotnih valov. Tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote.

Tiho ogrevanje: IR paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja, ampak oddajajo samo svetlobo.

Ogrevanje z IR paneli ohranja vaše zdravje: IR paneli so zdrav način ogrevanja, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko povzročijo suh zrak in izsušujejo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.

IR paneli ne izsušujejo prostorov in zidov: IR paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni.

Ogrevanje z IR paneli je varno: IR paneli so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja ) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.

Stroškovno učinkovito ogrevanje: Nekateri IR paneli uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške. V toploto pretvorijo kar 99 % energije, s čimer zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek.

Okolju prijazen način ogrevanja: IR paneli delujejo brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena.

Minimalno vzdrževanje, ki ga potrebujejo IR paneli: Vzdrževanje IR panelov je zelo enostavno. Zaradi enostavne sestave brez gibljivih delov, kjer ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, prav tako ni mazanja.  Potrebno je občasno očistiti le reflektorje, da zagotovite optimalno delovanje.

Sodoben dizajn: IR paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo. Pritrdijo se lahko na različne podlage in so vsestransko uporabni.

IR paneli so primerni za vse vrste podlag – lahko se pritrdijo na:

  • klasične zide,
  • keramiko,
  • lesene površine,
  • mavčne plošče,
  • siporeks itd.

Od vseh sistemov za ogrevanje prostora je ogrevanje z IR paneli najbolj podobno naravnemu procesu segrevanja, saj IR posnemajo sončne žarke in ustvarjajo občutek ugodja že pri nižji temperaturi. V uporabi so že desetletja, saj so uporabni tako v lesenih hišah kot najbolj vlažnih kopalnicah.

IR paneli omogočajo poceni ogrevanje v hladnejši sezoni, v prehodnih obdobjih pa v prostor dodajajo toploto po potrebi. Estetsko dodelani se podajo v različne prostore – bodisi stanovanjske, poslovne, turistične, nakupovalne ipd.

Komu priporočamo ogrevanje z IR paneli?

Ogrevanje z IR paneli priporočamo vsem, ki želite zmanjšati stroške ogrevanja, imeti maksimalno udobje, zagotoviti zdravo mikroklimo, ter pozabiti na stroške vzdrževanja

IR paneli so primerni za ogrevanje novejših hiš. Pri obstoječih objektih pa so IR paneli idealni za lastnike večjih hiš, ki čez celotno zimo ne želijo ogrevati vseh prostorov, še posebno za starejše ljudi in invalide. Zelo priporočljivo je za ogrevanje v rastlinjakih, saj omogoča idealno mikroklimo za vegetacijo in s tem povečanje pridelka.

Idealno je tudi za terase, predvsem z izbranimi IR paneli, ki omogočajo t.i. pulzno širinsko modulacijo in časovno krmiljenje. To pomeni, da na podlagi razmer lahko v prostoru prilagajamo moč in jakost IR svetlobe. IR ogrevanje je idealno za poslovne prostore in predvsem neizolirana skladišča z visokimi stropi, kjer se lokalno in časovno omeji čas ogrevanja.

Za strokovno svetovanje pri izbiri najboljših IR panelov za vaše prostore, nas kontaktirajte.