Solarne elektrarne – prednosti in slabosti na enem mestu

Alternativna “zelena” energija je v porastu povsod po vsem svetu, delež sončne energije na zelenem trgu pa hitro narašča v mnogih državah, vključno z Evropo. Za tiste države ali posameznike, ki še niso sprejeli sončne energije, je ravnovesje med prednostmi in slabostmi sončne energije očitno še vedno ključni dejavnik, ki ga je treba pretehtati pred zamenjavo dosedanjega vira z namestitvijo solarne elektrarne.

Trajnostni razvoj je zdaj v ospredju socialnih in političnih agend. Mednarodne razvojne projekte financirajo tako velike organizacije kot npr. Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad, kot tudi manjše regionalne banke. Ker je financiranje tako močno, dvomimo, da se bodo še kdaj sploh financirali projekti, ki en bodo imeli trajnostnega energetskega načrta.

zelena-energija-mesto

Kot potrošniki energije bi morali vsi primerjati prednosti in slabosti številnih obnovljivih virov energije, kot so bioenergija in geotermalna energija, hidro energija, veter in sončna energija, preden se odločimo za zadnjo izbiro. Vprašanje je, kaj ustreza našim potrebam in pod kakšnimi pogoji.

Solarne elektrarne danes

Ko je solarna energija vstopila na trg, je spremenila energetsko industrijo, njen poslovni model in način, kako se električna energija dostavi v mrežo. Še nedavno je bil monopol v rokah multinacionalk, ogromnih družbi, ki so imele oz. imajo v lasti ogromne tovarne z visokimi dimniki ali hladilnimi stolpi reaktorjev. Danes monopol izginja.

Solarne elektrarne vsi prepoznamo po svetlečih ploščah na strehah hiš ali nadstreških. Ampak to je samo del uporabe sončne energije, ki spreminja industrijo in svet, da bi zaživel bolj zeleno. Številni proizvajalci solarnih panelov zagotavljajo alternativo konvencionalni uporabi energije po vseh državah in na številnih področjih. S tem ustvarjajo nove možnosti in priložnosti za vse nas, da preklopimo na „sončno“.

rast-uporabe-solarne-energije
Prikaz naraščanja uporabe solarne elektrarne po svetu (VIR 1)

Sončna energija je torej prevzela vodilno vlogo med splošnimi viri zelene oz. obnovljive energije. Obstaja veliko prednosti sončne energije. Med njimi so njena dostopnost do večine lastnikov stanovanj, hiš in ostalih objektov in njena vse večjo cenovno dostopnost. Stroški nakupa in instalacije so sicer še vedno kar visoki, vendar obstajajo števlini skladim na podlagi katerih lahko delajsno priodete do ugodnih subvencijt za nakup. Časi se vsekakakor spreminjajo, spreminja pa jih med drugim tudi sončna energija.

Solarna energija je tako postala najbolj dostopna vrsta obnovljivih virov energije za širšo javnost!

Prednosti uporabe solarne elektrarne:

Solarni kolektorji zagotavljajo čisto energijo

Solarni kolektorji so pravzaprav zelo okolju prijazni. Za razliko od drugih metod ustvarjanja električne energije, solarne plošče ne oddajajo nobenih nevarnih plinov ali emisij. Ne povzročajo nobenega onesnaževanja in nimajo negativnega vpliva na okolje. Če uporabljate solarne panele v vašem domu, ste lahko prepričani, da vplivate na okolje z nizkim ogljičnim odtisom.

Sončna energija, za razliko od drugih običajnih virov energije, je obnovljiva, kar pomeni, da njega vira, sonca, ne bo nikoli zmanjkalo. Torej je boljša alternativa toplotni, hidro in jedrski energiji.

solarni-paneli

Solarne elektrarne vam lahko prihranijo denar

Poleg tega, da so dobre za okolje, lahko solarni paneli tudi prihranijo denar, ko so že enkrat nameščeni. Če imate pravilno delujoč sistem solarne elektrarne, ne boste več dobivali računov za elektriko. V nekaterih primerih ljudje lahko prav tako prodajajo energijo nazaj v mrežo. Torej vam bodo sončne plošče prihranile veliko denarja na dolgi rok.

Solarni paneli so manj hrupni kot druge metode čiste energije

Za razliko od nekaterih drugih čistih virov energije, kot so vetrne turbine, solarni paneli ne povzročajo hrupa. To je v veliki meri zato, ker nimajo gibljivih delov. Zaradi tega so sončne plošče boljša izbira od vetrnih turbin, in ne motijo ​​nikogar. Poleg vse, če bi imeli vetrno turbino v vašem dvorišču, bi dobili veliko pritožb. Zato so vetrne turbine običajno zgrajene na oddaljenih območjih.

Solarne plošče lahko povišajo vrednost vašega doma

Med drugimi koristi lahko sončne plošče znatno povečajo vrednost vašega doma, saj bi se ljudje radi preselili v dom z vnaprej nameščeno sončno elektrarno.

Sončna energija se lahko zagotovi na oddaljenih območjih

Solarni paneli so odličen način za zagotavljanje energije na območjih, ki so preveč oddaljeni za običajne vire. Zaradi tega so sončne plošče odlična izbira za vikend ali kmečko hišo.

Slabosti solarne elektrarne:

Solarne plošče so lahko zelo drage

Čeprav boste lahko prihranili pri računih za elektriko, namestitev solarne elektrarne kar nekaj stane. Namestitev sončnih kolektorjev je lahko precejšnja naložba, ki lahko stane cca 10.000 €. Kupiti morate panele, dobiti nekaj baterij, da shranite energijo, pripraviti streho za namestitev, odstraniti vsa drevesa, ki blokirajo sončno svetlobo in plačati tudi izvajalce. Ko vse skupaj seštejete, je strošek ker precejšen.

denar

Leta za povrnitev naložbe

Solarni paneli so finančni zahtevna naložba, in lahko traja veliko let, da se naložba povrne. V večini primerov bo trajalo skoraj 10 let.

Solarne plošče so odvisne od vremena

Druga pomanjkljivost sončnih kolektorjev je, da so v veliki meri odvisne od vremena. Predvsem na območjih z malo sončnih dni, sončna elektrarna ne zagotavlja zanesljive oskrbe z električno energijo iz tega vira.

solarna-hisa

Solarni paneli zahtevajo, da zmanjšate porabo energije

Vedeti morate, da ne boste mogli uporabljati nekaterih naprav, ki zahtevajo veliko energije za delovanje. Če imate majhen sistem sončne energije, potem ne boste mogli izdelati napetosti, potrebne za velike naprave. Da bi sistem sončne elektrarne pravilno deloval, morate ustvariti nekaj pravil v hiši in zmanjšati vašo celotno porabo energije. To je dobra stvar, ko upoštevate svoj vpliv na okolje, vendar to lahko pomeni, da se izgubi nekaj dodatnega udobja, kot je sprostitev na masažnem stolu z uporabo električnega grelnika.

Skladiščenje sončne energije stane veliko

Shranjevanje sončne energije ni enostavno, vlagati morate v baterije in drugo opremo, da prihranite energijo, ustvarjeno s sončnimi ploščami. Baterije lahko stanejo več sto evrov, nekatere pa lahko celo stanejo tudi več 1000 €. Poleg tega boste morali ustvariti ločeno območje za shranjevanje baterij, da so varne pred vodo, otroci pa ne morejo priti do njih.

zelena-energija

Ali se boste odločili za namestitev solarne elektrarne je torej odvisno od številnih faktorjev, predvsem pa od vaših želja in možnosti. Preberite, vzemite si čas tehten razmislek in se odločite. Če potrebujete kakršne koli nasvete ali ideje, nas kontaktirajte. Z veseljem se bomo odzvali.

  • VIR (1) Deep resource