Domača elektrarna – ko sonce dela namesto vas

Domača elektrarna je v teh negotovih energetskih časih zagotovo tisto, kar bi si najbolj želeli. Biti namreč energetsko neodvisen je velika svoboda, ki odganja finančne skrbi, ne nazadnje pa največkrat pripomore tudi k čistejšemu okolju. Poznamo več vrst pridobivanja električne energije v lastni režiji -od sončnih panelov, vetrnih turbin do mikro hidroelektrarn. V prispevku se bomo osredotočili na sončne elektrarne, ki so zadnje čase vedno bolj priljubljene.

Zakaj bi se odločili za domačo elektrarno?

Ker se izplača! To je najbolj enostaven odgovor. Znesek, ki ga boste vložili v sončno elektrarno, se vam bo povrnil že v nekaj letih. Resda gre za nekoliko večji enkratni finančni zalogaj, a če veste, da vam bodo sončni paneli služili tri desetletja, se vam bo naložba povrnila že v sedmih do devetih letih. Nekateri v ta namen najamejo celo kredit in namesto da bi plačevali mesečno po sto in več evrov električnemu distributerju za porabo električne energije, plačujejo omenjeni znesek banki. Električnemu distributerju plačamo samo še omrežnino. Ko je po nekaj letih dolg do banke odplačan, ostane samo še minimalni znesek – omrežnina – električnemu distributerju. (Vir 1)

Domača elektrarna
Biti namreč energetsko neodvisen je velika svoboda, ki odganja finančne skrbi, ne nazadnje pa največkrat pripomore tudi k čistejšemu okolju.

Koliko stane domača elektrarna?

Cena sončne elektrarne je odvisna od njene površine (vaših potreb po električni energiji) in njenega izkoristka sončne energije. Povprečna štiričlanska družina letno porabi okoli 3200 kW električne energije, zato bi potrebovala sončno elektrarno z močjo do okoli 3 kW. V praksi bi to pomenilo od 20 do 30 m2 fotonapetostnih modulov. Zakaj takšen razpon? Odvisno je od orientacije vaše strehe. V kolikor ta sledi poti sonca na nebu, bo izkoristek večji, kot če jo sonce obsveti samo v določenem delu dneva. Koliko vas bo torej stala domača elektrarna v takem primeru? Okoli deset tisoč evrov, cena pa je odvisna, kot rečeno, od površin sončne elektrarne, kakovosti solarnih modulov, poprodajnih storitev in podobno.

Kako se lotiti projekta?

Najprej zapišite svojo letno porabo električne energije in najdite primerno mesto za domačo elektrarno. Ta je lahko nameščena na vašem bivanjskem objektu, pomožnem objektu ali celo kot samostojna konstrukcija. Pri umeščenosti pazite, ker elektrarna na strehi opravičuje nižjo davčno stopnjo, 9,5 %, pri postavitvi na pomožen objekt, kot na primer na hlev ali kozolec, pa 22 % davčno stopnjo. Strošek bo torej višji za dobrih deset odstotkov. Ko poznate svojo letno porabo (pri tem upoštevajte tudi svojo prihodnost – koliko več električne energije boste porabili zaradi nakupa toplotne črpalke ali električnega avtomobila), in ko imate izbran objekt, pokličite našega strokovnjaka, da si pride ogledat razmere na terenu, nato pa bo pripravil ponudbo. Šele ko bo plačan predujem oziroma podpisana pogodba, bo delo steklo zares.

Kaj pa, če je moja streha zelo strma ali ležeča?

Za namestitev sončne elektrarne so najbolj primerne strehe, ki so izdelane brez frčad, strešnih oken in drugih elementov, ki prekinjajo površino. Najboljše delovanje sončne elektrarne je doseženo, ko postavimo sočne panele na streho z naklonom od 30 do 35 stopinj.

Vendar si ne belite las, če naklon vaše strehe odstopa od omenjenih parametrov, kajti izkušnje kažejo, da so izgube v primeru poševne (do 15 stopinj) ali prestrme (do 40 stopinj) strehe zanemarljive.

Vsekakor pa pred namestitvijo le preverite svoje ostrešje in zamenjajte dotrajane letve ali celo tramove (povprečna teža mikro sončne elektrarne na strehi se giblje med 15-20 kg/m2). Kasnejša popravila sicer niso nemogoča, a se zaradi konstrukcije sočnih panelov lahko komplicirana. Kaj pa vrsta strešne opeke? Ne igra nobene vloge. Sistemi konstrukcij so v zadnjih letih izdelani tako, da so primerni tako rekoč za vsako strešno kritino. Tudi bojazni za zamakanje ni več, saj so sistemi dodelani na načine, ki zagotavljajo popolno vodotesnost.

Domača elektrarna
Najboljše delovanje sončne elektrarne je doseženo, ko postavimo sočne panele na streho z naklonom od 30 do 35 stopinj. (Vir 2)

Koliko časa traja montaža sončne elektrarne?

Montaža sončne elektrarne je največkrat enodnevno opravilo, razen če ne gre za komplicirane posege ali zelo velike površine. Pred tem boste morali od SODO (sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije) pridobiti soglasje za priklop na njihov električni sistem, dogovorili se boste tudi o morebitnih tehnoloških spremembah na vašem električnem priključku. Pri Panheatu vam ponujamo izgradnjo sončne elektrarne na ključ, kar pomeni, da bomo poskrbeli za izvedbo celotnega postopka: od začetnega strokovnega svetovanja in ogleda objekta do izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, načrtovanja in montaže. Če želite, lahko za vas uredimo tudi pridobitev subvencije državnega Eko sklada.

Slabosti domače elektrarne?

Prva slaba stran domače elektrarne je zagotovo začetni strošek, a kot smo omenili že zgoraj, se ta v nekaj letih amortizira, zato je ta skrb odveč. Druga slabost je, da smo pri sončni elektrarni odvisni od števila sončnih dni. Načeloma Slovenija pri tem nima posebnih težav, razen nemara urbanih predelov, kjer se pozimi zadržuje megla in ovira dostop sončne energije. Slaba stran sončne elektrarne je cena akumulatorjev električne energije in življenjska doba le teh, a ker se večina slovenskih uporabnikov odloča za vključitev sončne elektrarne v že obstoječi lokalni električni sistem, ta dilema odpade. Slaba stran solarnih panelov je njihova lastnost, da jim začne nad 25 stopinjami padati moč. Zato najbolje delujejo v okoljih ali v letnih časih, ki ne presegajo omenjene temperature. ( Vir 3)

Po mnenju nekaterih je največja slaba stran proizvodnja solarnih panelov, ki zagotovo imajo določen vpliv na okolje. Toda če pa vemo, da omogočajo pridelavo čiste električne energije, lahko zamižimo na eno oko … Slabih strani sončne elektrarne je, kot vidimo, zelo malo. Pomislimo raje, da gre za enkraten nakup, ki se nam bo v slabem desetletju povrnil, hkrati pa bomo brez vseh skrbi glede oskrbe z električno energijo.

domača elektrarna
V okviru programa Sonet solar vam jamčimo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za najboljši izkoristek in postavitev sončne elektrarne, glede na specifike vašega objekta.

Sončna elektrarna stoji, kaj pa zdaj?

Sledi vzdrževanje, ki pa je minimalno in ga lahko v večini primerov opravljate kar sami. Če so paneli na »dosegu roke«, ni odveč, če jih enkrat letno očistimo, na konstrukciji pa opravimo vizualni pregled. Morebitne napake javimo prodajalcu. Po namestitvi sočnih panelov pa znesek na položnici ne bo nič evrov. Kot smo že zgoraj zapisali, bomo še vedno morali plačevati državi strošek obračunske moči in prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije, ki v povprečju znaša okoli 20 evrov.

Povzemimo prednosti domače elektrarne

  • energetska samooskrba
  • naložba se povrne v 10 letih
  • neslišno delovanje
  • vsestranska uporabnost
  • zelena energija zmanjšuje ogljični odtis
  • višek energije lahko ob določenih pogojih prodate ali poklonite
  • poveča se vrednost nepremičnine

Pri Sonet Solar vam sončna elektrarna nudi več

V okviru programa Sonet solar vam jamčimo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za najboljši izkoristek in postavitev sončne elektrarne, glede na specifike vašega objekta. Sončna elektrarna je odlična »sopotnica« vsem vrstam električnega ogrevanja, kot so toplotne črpalke ali IR paneli, ki za svoje delovanje potrebujejo elektriko. Ker smo specialisti tudi za ostale energetske rešitve, vam uredimo vse na enem mestu.

Vir (1) Forbes
Vir (2) SolarCalculator
Vir (3) UsSunpower