Montaža sončne elektrarne – s pravim izvajalcem ni težav

Montaža sončne elektrarne bo izkušeno ekipo zaposlila za dan ali največ dva dni. Preden pride do montaže, pa je treba s pomočjo strokovnjakov skrbno pregledati potencialno mesto, kjer bo nameščena sončna elektrarna. Glavni dejavniki so mesto objekta in njegova orientiranost glede na sonce ter podlaga (strešna konstrukcija).

Montaža sončne elektrarne je najbolj optimalna na streho, usmerjeno proti jugu

Streha, ki je obrnjena na jug in ima naklon 30 stopinj, je najbolj optimalna. To še ne pomeni, da je ni mogoče postaviti tudi na strehe z drugačno orientiranostjo ali drugačnim naklonom, a v teh primerih bo izkoristek sončne energije primerno manjši. Postavitev sončne elektrarne bi odsvetovali le na strehah, ki so orientirane proti severu.

Montaža sončne elektrarne mora upoštevati lastnosti strešne konstrukcije

Če imamo primerno orientiranost strehe, je treba tudi poskrbeti, da bo primerna za izgradnjo nosilne konstrukcije za sončne panele. Paziti moramo, da streha nima preveč dimnikov, ki bi ovirali dostop svetlobe, zračnikov ali pa strešnih oken. Tudi v bližini naj ne bo preveč objektov, ki bi zastirali prodor svetlobe, kot so na primer stavbe, hribi, gozd, posamezna drevesa … Če je dostop svetlobe neoviran, si je potrebno naliti še čistega vina glede kakovosti strešne konstrukcije. Priporočljivo je, da pred montažo elektrarne na strehi zamenjamo dotrajani del lesene konstrukcije ostrešja ali strešnike. Slednje je sicer možno menjati tudi kasneje, a je investicijsko gledano to manj smotrno.

Streha na hiši je neprimerna, imam pa kozolec ali garažo

Nekatere strehe iz zgoraj opisanih razlogov ne pridejo v poštev ali pa lastnik objekta zaradi videza ne želi namestiti fotonapetostnih modulov na streho hiše. V takem primeru se lahko poslužimo drugih razpoložljivih strešnih površin, če jih lastnik seveda ima. Montaža sončne elektrarne na pomožne objekte, kot so garaže, kozolci, hlevi … je dovoljena, le povezani morajo biti s števcem porabe električne energije. Razlika je samo v znesku obračuna DDV, ki ga boste plačali ob montaži sončne elektrarne. Na stanovanjskem objektu ta znaša 9,5 %, pri pomožnih objektih pa bo treba odšteti 22 %. Investicija bo torej dražja za dobrih deset odstotkov.

montaža sončne elektrarne
Pri montaži sončne elektrarne je potrebno upoštevati več dejavnikov: od lege strehe, do naklona le-te ter morebitnih ovir v bližini. (Vir 1)

Montaža sončne elektrarne v določenih primerih terja posebna dovoljenja

Obstajajo primeri, ko je za namestitev sončne elektrarne treba pridobiti posebna dovoljenja. Kdaj? Poglejmo:

  • Vsak, ki želi sončno elektrarno, mora pridobiti soglasje elektrodistributerja ter pogodbo o priključitvi in dostopu.
  • V primeru večstanovanjske bivanjske enote potrebujete soglasje vseh lastnikov ali solastnikov objekta.
  • Če je objekt star, zgodovinsko pomemben, tedaj je potrebno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Ocenite svoje potrebe po sončni energiji

Določitev velikosti sončne elektrarne za vaše potrebe je razmeroma enostavno. Preglejte vaše mesečne račune za elektriko, kjer je navedena vaša poraba. Ta je prikazana v kilovatnih urah (kWh). V nekaterih mesecih imate večjo porabo kot v drugih, na primer poleti, ko zaženete klimatske naprave. Zato je pomembno, da naredite popis porabe v vseh mesecih, da dobite približen znesek. Upoštevajte tudi načrtovane spremembe v življenjskem slogu, kot je na primer nakup električnega vozila ali kake druge naprave, ki potrebuje nekoliko več elektrike. V uvidu imejte tudi dejstvo, da lahko porabo električne energije zmanjšate z izboljšanjem energetske učinkovitosti vašega doma. V tem primeru boste potrebovali v prihodnje manj električne energije, kar morate zopet upoštevati, ko se odločate za moč vaše sončne elektrarne. (Vir 2)

montaža sončne elektrarne
Solarne panele je mogoče montirati na vse kritine, od opečnih strešnikov, pločevine, do tegole in podobnih materialov.

Kakšen je običajen postopek pridobitve sončne elektrarne?

Najprej zahtevate od prodajalca informativno ponudbo, nato sledi dogovor, po katerem si izvajalec prodajalca pride ogledat objekt. Na terenu si ogleda razmere, opravi izmero in se posvetuje z lastnikom bodoče elektrarne o vseh bistvenih izzivih, ki jih prinaša projekt. Sledi priprava ponudbe, ki vključuje dejstva s terena in se lahko razlikuje od informativne ponudbe. V kolikor se stranka strinja s ponudbo, podpiše predpogodbo in pooblasti prodajalca za vodenje postopka do priklopa na električno omrežje. Sledi ureditev potrebne dokumentacije in v sklepni fazi montaža sončne elektrarne ter njena predaja v roke kupca.

Je pomembno kakšna je kritina za elektrarno na strehi?

Solarne panele je mogoče montirati na vse kritine, od opečnih strešnikov, pločevine, do tegole in podobnih materialov. Paziti moramo le, da je na strehi dovolj prostora. Zagotovo se bo sposobnost materialov sončnih celic v prihodnosti izboljšala v smeri, bodo imele večji izkoristek glede na površine, a trenutno velja, da za 1 kW potrebujemo med 6 do 7 kvadratnih metrov strešne površine. V kolikor pa se odločamo za postavitev elektrarne na ravni strehi, potrebujemo še vsaj enkrat toliko prostora, saj je potrebno panele namestiti na poševno nosilno konstrukcijo.

Bo zamakalo po montaži sončne elektrarne?

Bojazen pred zamakanjem skozi streho po tem, ko je bila na njej montirana sončna elektrarna, je razumljiva – do neke mere. Zagotovo izgradnja sončne elektrarne prinese poseg v strešno konstrukcijo, a če je ta izvedena pravilno in strokovno, je odveč. Polege tega nekateri proizvajalci dajejo dolgoletne garancije, da do tega neljubega dogodka ne more priti. Največje tveganje predstavlja pritrditev aluminijaste konstrukcije za solarne panele na ostrešje. Na srečo danes že številni proizvajalci uporabljajo dovršene sisteme, ki so po svojem bistvu enostavni, a zelo učinkoviti. Izkušen monter bo upošteval statiko ostrešja ob vetrnih in snežnih obremenitvah, tip strešne kritine in same lastnosti konstrukcije ostrešja. Pozoren bo tudi na simetrično razporeditev modulov, kar ne vpliva samo na celovit izgled  strehe, ampak objekta nasploh.

montaža sončne elektrarne
Pri Panheat-u smo namestili že dobrih 120 sončnih elektrarn in opravili več kot šeststo svetovanj.

Poiščite dobrega izvajalca

Sončna elektrarna terja določen finančni vložek, a cena ne bi smela imeti glavne vloge pri končni izbiri. Na ponudbo, ki vam jo bodo pripravili, glejte kot na projekt z dolgo življenjsko dobo, ki se še zdaleč ne zaključi po montaži sončne elektrarne. Zato priporočamo, da izberete izvajalca, ki vam bo stal ob strani v celotnem procesu odločitve in nabave, pa tudi po montaži. Poleg same montaže sončne elektrarne naj ponudba vključuje tudi urejanje potrebne dokumentacije oziroma soglasja s sistemskim distributerjem omrežja z električno energijo (SODO) ter tudi eko skladom za subvencijo za sončno elektrarno ali kredit. Dobro je, da imajo fantje, ki bodo opravljali montažo, izkušnje – mimogrede pri Panheat-u smo namestili že dobrih 120 sončnih elektrarn in opravili več kot šeststo svetovanj. Izbira zanesljivega izvajalca ni pomembna samo zaradi dneva ali dveh, ko se vrši montaža, ampak tudi zato, ker gre za dolgoročno investicijo in vam bo zagotavljala tudi v prihodnjih letih kakovostne poprodajne storitve.

Vir 1: WikiHow
Vir 2: Eonenergy